Komissio ei hyväksynyt savuaromien jatkolupia, vaan päätti kesällä kieltää niiden käytön.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioi savuaromien turvallisuutta niille kymmeneksi vuodeksi myönnettyjen lupien ollessa umpeutumassa. Arvioissa ei voitu sulkea pois huolta minkään savuaromin genotoksisuudesta.
Perinteisillä tuotteilla pidempi siirtymäaika
Savuaromeja sisältävää lihaa, kalaa ja kalastustuotteita, mätiä sekä juustoa ja juustotuotteita saa saattaa markkinoille 1.7.2029 saakka. Kalastustuotteisiin luetaan esimerkiksi äyriäiset ja nilviäiset. Näissä tuoteryhmissä savuaromien käyttö korvaa perinteisen savustusprosessin.
Kaikkia muita savuaromiasetuksessa sallittuja elintarvikeryhmiä, esimerkiksi mausteseoksia, kastikkeita, muroja, valmisruokia ja leivonnaisia, saa saattaa markkinoille 1.7.2026 saakka.
Savuaromien primaarituotteita sisältäviä valmisteita, joita ei ole tarkoitettu sellaisenaan nautittaviksi, koskevat samat päivämäärät sen mukaan, mihin elintarvikeryhmiin ne on tarkoitettu.
Määräaikoihin mennessä markkinoille saatetut tuotteet saavat olla markkinoilla vähimmäissäilyvyysajan tai viimeiseen käyttöpäivään asti.
Kahdelle savuaromille (SF-007 ja SF-010) ei haettu jatkolupaa, joten niitä ei ole saanut saattaa markkinoille tämän vuoden alusta lähtien. Myös niitä sisältäviä tuotteita voi myydä vähimmäissäilyvyysajan tai viimeiseen käyttöpäivään asti.
Savuaromeja on käytetty korvaamaan perinteistä savustusta. Niitä on pidetty terveyden kannalta turvallisempana vaihtoehtona, mutta toisaalta niiden myötä savun käyttö on levinnyt moniin uusiin tuoteryhmiin. Jatkossa EU todennäköisesti arvioi myös perinteistä savustamista aiempaa tarkemmin.