Ministeriö asetti tavoitteet green dealille

Ministeriö asetti tavoitteet green dealille

  • Teksti: Veli-Matti Aittoniemi
  • Kuvat: Shutterstock

Sopimukseen sitoutuvien yritysten on asetettava omat tavoitteensa green dealiin kuuluvien muovi­pakkausten vähentämiselle vuoden 2026 loppuun mennessä.

Ympäristöministeriö on asettanut tavoitteet kertakäyttöisten muovipakkausten vähentämiseen tähtäävälle green deal -sopimukselle. Tonnimääräisen vähentämistavoitteen mukaan sopimukseen kuuluvia gd-pakkauksia syntyy viisi prosenttia vähemmän vuonna 2026 kuin vuonna 2022.

Tavoitteessa otetaan huomioon myös pakkausten määrän lisääntyminen aikaisempina vuosina, joten todellinen vähentämistavoite on noin 17 prosenttia. Lisäksi tavoitteena on, että pakkausten sisältäminen muiden materiaalien kuin muovin määrä ei kasva vuoden 2022 määrästä.

Tavoitteen asettamisen lisäksi ministeriö täsmensi muovin vähentämiseen liittyviä ohjeitaan. Green deal -sopimukseen sitoutuvien yritysten on valittava vähintään viisi muovin vähentämiseen tähtäävää toimenpidettä. Pakkausten valmistajille ja myyjille riittää kaksi toimenpidettä.

Sopimukseen sitoutuvien yritysten on kerättävä tarvittavia tietoja omien määrällisten ja kunnianhimoisten tavoitteiden asettamiseksi. Yritysten on asetettava omat tavoitteensa green dealiin kuuluvien muovipakkausten vähentämiselle vuoden 2026 loppuun mennessä.

Take away -pakkauksia myyvien yritysten on lisäksi asetettava tavoitteet pakkausten vähentämiseksi, kehitettävä uudelleen käyttöä sekä tarjottava toimipaikalla syötävää valmista ruokaa tai juomaa uudelleen käytettävistä astioista tai helposti kierrätettävistä, uudelleen käytettävistä annospakkauksista.

 

Vähintään yksi mittari valittava

Ministeriön ohjeessa on myös toimenpiteiden vaikutuksen arvioinnissa käytettäviä mittareita. Jokaiselle yrityksen valitsemalla toimenpiteelle on valittava myös vähintään yksi tarjolla olevista mittareista.

Määrälliselle mittarille ilmoitetaan lähtötaso ja tavoitetaso. Tuloksia mitataan prosentteina tai muovin painon mukaan. Yritykset voivat lisätä sitoumukseensa myös uusia omia toimenpiteitä. Vapaaehtoisia toimia ei lasketa mukaan arvioitaessa sopimuksen edellyttämien vähimmäistoimien määrää.

Ministeriö korostaa, että kaikki ministeriön ohjeessa  esitellyt mittarit ovat julkisia. Omia mittareita käytettäessä yritys saa valita, onko mittari julkinen vai ei. Julkisten mittareiden avulla seurataan sopimukselle asetettujen tavoitteiden täyttymistä. Ministeriö kehottaa yrityksiä raportoimaan myös ei-julkisten mittausten tuloksia. Niistä tehdään yhteenvetoja, joista ei ole tunnistettavissa yksittäisen yrityksen tietoja.

Green dealissa mukana olevat yritykset raportoivat tuloksistaan vuosittain Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:lle. Tiedon laatu ja laajuus riippuvat siitä, miten tarkasti yritykset toimistaan raportoivat. Sitoumuksen tulosten arviointi perustuu vahvasti Ringille raportoituun tietoon, ja siksi ministeriö kannustaa yrityksiä laajaan raportointiin.

 

Useita toimenpidevaihtoehtoja

Ohjeissa annetaan myös mahdollisuus hinnoittelun käyttöön asiakkaiden kulutuskäyttämiseen vaikutettaessa. Kertakäyttöisistä take away -pakkauksista voidaan periä maksu tai asiakkaalle voidaan antaa alennusta uudelleen käytettävien astioiden tai pakkausten käyttämisestä. Nämä toimet ovat vapaaehtoisia. Ohje korostaa myös sitä, että asiakkaille kannattaa viestiä pakkausten ympäristövaikutuksista ja kestävien pakkausten käyttämisestä.

Ohjeesta voi valita toimenpiteeksi myös henkilökunnan kouluttamisen. Henkilökuntaa voidaan kouluttaa pakkausten ympäristövaikutuksista tai toimintamalleista, jotka vähentävät kertakäyttöisiä pakkauksia.

MaRan jäsenistä green deal -sitoumuksessa on mukana viisi suurta yritystä, jotka edustavat noin kolmasosaa toimialan liikevaihdosta. Sopimus edellyttää tarkkaa seurantaa ja raportointia, mikä on vaikuttanut sopimukseen liittyneiden yritysten määrään. Sopimuksessa syntyneistä hyvistä käytännöistä viestitään muillekin yrityksille, ja tavoitteena on, että myös pk-yritykset voivat ottaa käyttöön hyväksi osoittautuneita toimintatapoja.