Valvojien edustajat totesivat Oiva-seminaarissa myös monelle ravintoloitsijalle tutun seikan: joissakin toimipaikoissa perusasioihin on puututtava kerta toisensa jälkeen, jolloin muita Oiva-rivejä ei päästä lainkaan tarkastamaan. Tämä on epäreilua niitä kilpailijoita kohtaan, joilta vaativampia asiakokonaisuuksia tarkastetaan. Rima on eri korkeudella eri yrityksille.
Monet toimijat pitävät edelleen epäoikeudenmukaisena myös sitä, että heikoin arvosana ratkaisee Oiva-yleisarvosanan. Periaatetta perustellaan sillä, että elintarviketurvallisuus voi heikentyä tai vaarantua jo yhdestä epäkohdasta. Tarkastettujen asiakokonaisuuksien keskiarvo kertoisi kuitenkin kuluttajalle paremmin, miten tiheään vaaran paikkoja tielle sattuu.
Valvonnan kriteerit on avattu Oiva-tarkastusohjeissa ja niiden lakiviitteissä, joten valvonnan kohde tietää periaatteessa, mihin arviointi perustuu. Ravintoloille, kaupalle ja elintarviketeollisuudelle tarkoitettuja ohjeita on viime vuosina yhdistetty, mikä ehkä selkeyttää niitä valvojien kannalta. Tarkastettavalle ravintolalle vaikutus on usein päinvastainen. Yhdistettyjen ohjeiden määritelmistä ja esimerkeistä moni on lähtöisin teollisen valmistuksen maailmasta, joten ne eivät avaa kovin hyvin, mitä tarjoilupaikoilta edellytetään. Jos valvonnan perusteet jäävät hämäriksi, sen tuloksia voi olla vaikea pitää oikeudenmukaisina.
Miten energiamerkintöjä valvottaisiin?
Maa- ja metsätalousministeriö on ehdottanut asetusmuutosta, jossa ravintoloita vaadittaisiin ilmoittamaan valikoimissa vakituisesti olevien annosten energiasisältö. Jos ehdotus toteutuu, asiaa valvotaan jatkossa todennäköisesti elintarvikkeista annettavia tietoja koskevalla Oiva-rivillä.
Oiva-käynnit ovat siis vaarassa mutkistua entisestään. Vielä ei ole tiedossa, valvoisivatko tarkastajat merkintöjen paikkansapitävyyttä esimerkiksi laboratorioanalyysein, vai tulisiko toimijoiden osoittaa, millaisiin laskelmiin merkinnät perustuvat. On joka tapauksessa harmi, jos hyvin toimivien yritysten Oiva-polulle ilmaantuu uusi kuoppa, johon voi langeta, jos ravintoarvolaskelmat eivät kuulu oman osaamisen ydinalueeseen.