Työntekijälähtöinen rekrytointi kansainvälisten työpaikkailmoitusten trendinä

Työntekijälähtöinen rekrytointi kansainvälisten työpaikkailmoitusten trendinä

  • Teksti: Katri Jakosuo
  • Kuvat: Shutterstock

Matkailu- ja ravintola-alan työpaikka­ilmoituksissa esiintyvät osaamis­vaatimukset ovat saman­kaltaisia eri maissa, mutta erojakin löytyy. Myynti- ja talous­osaamisen sekä palvelevan johtamisen taitojen lisäksi työnhakijoilta saatettiin edellyttää hyvää fyysistä kuntoa. Työsuhde-­eduista yritykset kertoivat hyvinkin avoimesti.

Vitriinin edellisessä numerossa paneuduttiin kotimaisten mara-alan yritysten työpaikkailmoituksissa ilmenneisiin osaamistarpeisiin. Tässä artikkelissa keskitytään vertailumielessä toimialan ulkomaisten työpaikkailmoitusten osaamisvaatimuksiin. Aineistona on käytetty 39 matkailu- ja ravintola-alan työpaikkailmoitusta, jotka on julkaistu marraskuussa 2024 Indeed.com-alustalla. Otoksen maarajauksena olivat Yhdysvallat ja Englanti. 

 

Universaaleja perustaitoja

Työtehtävästä riippumatta työnhakijoilta edellytettiin poikkeuksetta sosiaalisia taitoja, ajanhallintataitoja, myönteistä asennetta ja halua kehittää osaamistaan. Lisäksi vaatimuksiin kuuluivat usein sujuva kirjallinen ja suullinen kielitaito sekä kyky kommunikoida sujuvasti ja ymmärrettävästi asiakkaiden ja työyhteisön kanssa. Salihenkilökunnalta saatettiin edellyttää myös kykyä viestiä selkeästi keittiöhenkilökunnan kanssa. Vaikka useat työpaikat olivat monikulttuurisia, yhteiseksi työkieleksi määriteltiin yleensä englanti.

Myös digitaalisiin taitoihin liittyvät vaatimukset olivat hyvin samankaltaisia kuin suomalaisissa työpaikkailmoituksissa. Työnhakijoilta edellytettiin monesti Word- ja Excel-taitoja. Lisäksi työnhakijoilta saatettiin edellyttää aiempaa kokemusta erilaisista majoitus- ja ravintolavarauksiin sekä myyntiin ja laskutukseen liittyvistä ohjelmistoista. Ohjelmistoiksi mainittiin muun muassa Opera, POS, PMS tai Micros.

Etenkin majoitus- ja salipuolen työtehtävissä työnhakijoilta edellytettiin asiakaslähtöisyyttä. Tällaisiin vaatimuksiin kuuluivat esimerkiksi erinomaisen asiakaskokemuksen varmistaminen sekä eri kanavien kautta annettujen asiakaspalautteiden vastaanottaminen ja käsittely.

Merkille pantavaa oli, että monissa työpaikkailmoituksissa oli monikanavaisuuteen ja viestinnän laatuun liittyviä konkreettisia vaatimuksia. Työnhakijalta saatettiin edellyttää laadukkaan ja miellyttävän asiakaskohtaamisen takaavia taitoja viestintäkanavasta riippumatta. Henkilökohtaisen palvelun ja digitaalisten kanavien lisäksi korostettiin vaatimusta sujuvasta puhelimessa tapahtuvasta asiakaspalvelusta.

 

Fyysisistä vaatimuksista strategiseen myyntiosaamiseen

Kokeilta ja keittiömestareilta edellytettiin poikkeuksetta ammatillista koulutusta ja vähintään 2–3 vuoden työkokemusta samankaltaisista työtehtävistä. Vaatimuksiin kuului monesti elintarviketurvallisuus- ja hygieniaosaaminen, varaston ja ruokahävikin hallintaan liittyvä osaaminen, luovuus, moniosaajuus sekä valmius työskennellä tarvittaessa öisin, viikonloppuisin ja/tai loma-aikoina. Työpaikkailmoituksissa saatettiin mainita myös erikseen, että työnhakijalta edellytetään kykyä noudattaa työnantajan ohjeita, standardeja ja reseptiikkaa. Monissa työpaikkailmoituksissa hakijoilta toivottiin myös taloudenhallintaan liittyviä taitoja, kuten budjetointia, kustannusten seuraamista ja hallintaa.

Tarjoilijoilta ja sommeliereiltä edellytettiin muun muassa vahvaa ja ammattitaitoista asiakaspalveluosaamista, strategista myyntiosaamista, varaston ja kustannusten hallintaa sekä proaktiivisuutta. Lisäksi työnhakijoilta toivottiin markkina- ja trendituntemusta.

Keittiö-, sali- ja tapahtumatyötä koskevissa työpaikkailmoituksissa oli myös mainintoja työn fyysisyydestä. Seisomatyön lisäksi työn fyysisyyttä saatettiin kuvata kertomalla kuumatyöstä ja siitä, millaisia kuormia työntekijöiden odotettiin nostavan itsenäisesti. Työtehtävän mukaan kuormien nostamiseen liittyvät vaatimukset vaihtelivat 9 kilosta 23 kiloon.

 

Kilpailija-analyysejä ja tarinallistamista

Asiantuntijoilta edellytettiin kykyä ymmärtää laajoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia sekä ilmiöiden ja asioiden välisiä yhteyksiä. Asiantuntijoiden työtehtäviin saattoi kuulua markkinatrendien seuraamista, kilpailija-analyysien tekoa hinta- ja markkinastrategioiden tueksi, asiakaskokemuksen jatkuvaa parantamista sekä erilaisten työntekijöiden sitouttamista edistävien palkka- ja etuusohjelmien kehittämistä.

Tapahtuma-alan asiantuntijatehtävissä edellytettiin toimialatuntemuksen lisäksi aiempaa kokemusta sidosryhmäyhteistyöstä ja ymmärrystä dynaamisesta hinnoittelusta.

Aineistossa oli myös muutama työpaikkailmoitus, joiden työtehtävät painottuivat viestintään. Näiden työpaikkojen kohdalla työnhakijoilta edellytettiin muun muassa uutiskynnyksen ylittävien tapahtumien luomista, kohderyhmien reaktioiden seuraamista ja kokemusta yrityksen brändityötä tukevasta tarinallistamisesta. Joissain tapauksissa työnhakijalla tuli olla kokemusta kriisiviestinnästä.

 

Trendinä palveleva johtaminen

Esihenkilötyötä ja johtamista koskevien työpaikkailmoitusten vaatimuksista oli pääteltävissä, että monen aineistossa mukana olleen yrityksen johtamiskulttuuri oli palveleva. Palvelevan johtamisen (servant leadership) keskeisenä ajatuksena on työntekijöiden hyvinvoinnin vaikutus yrityksen taloudelliseen tulokseen.

Työtehtävien kohdalla saatettiin mainita kyky kuunnella työntekijöitä ja kyky taata työntekijöille tasapuolinen ja turvallinen työympäristö. Yksi yrityksistä painotti etsivänsä henkilöä, jonka toimintatapoihin kuului työntekijöiden toimintakykyä tukeva empaattinen johtajuus.

Johtajilta edellytettiin muun muassa tavoitteellista johtamista, kykyä ennakoida ja hallita riskejä, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyden takaamista sekä työtehtävissä tarvittavan lainsäädännön tuntemusta. Strategiseen johtamiseen liittyen työnhakijoilta saatettiin vaatia ymmärrystä yrityksen liiketoimintaideasta ja eri asiakassegmenteistä sekä näiden segmenttien erilaisista asiakastarpeista.

Esihenkilöiltä oletettiin perehdyttämisen lisäksi budjetointitaitoja, työvoima- ja toimintakulujen tehokasta hallintaa, kustannustehokkuutta ja kustannustietoisuutta. Joissain työpaikkailmoituksissa oli mainittu erikseen, että esihenkilön oletettiin työskentelevän kentällä työntekijöiden apuna.

Työntekijälähtöiset työsuhde-edut houkuttimena

Työpaikkailmoituksia leimasi työntekijälähtöisyys: useim­mat yritykset houkuttelivat työnhakijoita kertomalla työpaikkailmoituksissa hyvin yksityiskohtaisesti hyvän työyhteisön ja perheenomaisen ilmapiirin lisäksi työsuhde-eduista. Siinä missä suomalaisissa työpaikkailmoituksissa saatetaan todeta lyhyesti työtehtävien olevan monipuolisia, työsuhde-etujen hyviä ja palkkauksen työehtosopimuksen mukaista, kansainvälisissä työpaikkailmoituksissa yritykset kertoivat yksityiskohtaisesti esimerkiksi työtehtävistä ja niihin liittyvistä vaatimuksista, työsuhde-eduista ja palkkauksesta. Työntekijöiden kohdalla kerrottiin monesti perustuntipalkka, johto- ja asiantuntijatehtävien kohdalla vuosipalkka.

Eduiksi mainittiin – työtehtävästä ja maasta riippumatta – kilpailukykyinen palkka, yhteistyökumppaneiden myöntämät alennukset, kattavat henki-, terveys- ja tapaturmavakuutukset sekä vapaaehtoiset eläkerahastot. Etuihin saattoi kuulua myös ylimääräisiä vuosittaisia palkallisia vapaapäiviä, esimerkiksi työntekijän syntymäpäivä tai jokin muu työntekijän itse valitsema juhlapäivä. Lisäksi työntekijöillä saattoi olla mahdollisuus henkilökohtaisiin bonuksiin tai lisätuloihin somepäivityksiä tekemällä.

Yksi yritys mainitsi erikseen työntekijöiden jakavan kaikki tipit keskenään, ja toinen kertoi myöntävänsä jokaiselle työntekijälleen kuukausittain sata puntaa käytettäväksi työnantajan omistamien yritysten palveluihin.

Mielenkiintoista oli, että työpaikkailmoituksista mainittiin myös taloudenhallintaan liittyviä etuja. Osa yrityksistä tarjosi työntekijöilleen talouskursseja yksityistalouden hallintaan, ja osa kertoi käyttävänsä Wagestream-ohjelmaa, joka mahdollistaa ansaitun palkan osittaisen maksamisen ennen virallista palkanmaksupäivää. Aineistosta löytyi myös yritys, joka kertoi neuvotelleensa työntekijöilleen edulliset asuntolainat.

Yritykset saattoivat mainita tukevansa työntekijöiden jaksamista muun muassa maksuttomilla työpaikkaruokailuilla, liikuntaeduilla sekä mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia edistävillä palveluilla. Lisäksi eduiksi saatettiin mainita maksuttomat työmatkakuljetukset, parkkipaikat, työkengät ja -vaatteet sekä työntekijöille tarkoitettu 24/7/365 avoinna oleva palvelulinja. Työnantaja saattoi myös tukea taloudellisesti seisomatyöntekijöiden kuukausittaisia käyntejä jalkahoitajalla.

Useissa työpaikkailmoituksissa kerrottiin työnantajan tukevan työntekijän ammatillista kehittymistä ja yksilöllistä urakehitystä. Joidenkin asiantuntijatehtävien kohdalla oli mainittu erikseen mahdollisuus hybridityöhön.

 

Aineisto perustuu 39:ään matkailu- ja ravintola-alan työpaikkailmoitukseen, jotka on julkaistu marraskuussa 2024 Indeed.com-alustalla. Valikoidun otoksen maarajauksena olivat Yhdysvallat ja Englanti. Aineisto sisälsi yksittäisten yritysten ilmoittamien työpaikkojen lisäksi kansallisten ja kansainvälisten ravintola- ja hotelliketjujen työpaikkailmoituksia.