Kännykät jätetään illan ajaksi säilöön. Ja kun ei ole mitään tekemistä, seisotaan ryhdikkäästi, kädet edessä tai takana, mutta ei ainakaan taskuissa. Jos jokin on epäselvää, kysy, selvitä, älä luule, Siukku Katava ohjeistaa Emma-gaalakeikan alussa. Hän on Restelin tapahtumaesihenkilö, joka ottaa opiskelijat vastaan ja käy läpi pelisäännöt.
Hän muistuttaa myös, ettei tarjoilijan sovi pyytää nimikirjoituksia tai ottaa selfieitä, vaikka yleisössä ja esiintyjissä onkin julkkiksia tubettajista muusikoihin ja ministereihin.
Pääkaupunkiseudulla toimivan ammatillisen koulutuksen järjestäjän Omnian opiskelijoita on mukana gaalassa avustavina tarjoilijoina. Varsinaisesta toteutuksesta vastaa Restel Food&Event -tapahtumaravintolat, ja muu henkilökunta tulee Barona HoReCa -henkilöstövuokrausyrityksen kautta.
Opiskelijatyövoima on tervetullutta, sillä gaaloissa tarvitaan paljon käsipareja, koska vieraat nauttivat lyhyessä ajassa kolmen ruokalajin illallisen.
Hetken hiljaisuus, kiitos!
Suorana televisioitava gaala asettaa omat rajoituksensa muulle toiminnalle. Salissa on paljon sekä miehitettyjä että kauko-ohjattavia kameroita, ja niitä täytyy varoa lähetyksen aikana. Kun suora lähetys alkaa, kaikki tarjoilutyö tehdään mainoskatkoilla. Emma-gaalan erityispiirre on, että vieraat viihtyvät pitkään aulatiloissa kuvattavina tai haastateltavina ja studio-ohjaajan pitää patistella heitä saliin. Tästä syystä alkuruoat on katettu pöytiin valmiiksi. Lämpimät ruoat tarjoillaan pöytäseurueittain sitä mukaa, kun seurueet ovat syöneet alkuruokansa.
Kysymällä ongelmat selviävät
Erica Tiitto opiskelee matkailualaa, mutta on jo kahdeksannessa gaalassaan.
– Tällä kertaa oli helpompaa kuin muissa gaaloissa, kun kattaus oli tehty jo valmiiksi. Toki nämä päivät ovat aika raskaita koulupäivän jälkeen. Tulen iloiseksi, kun näen kuuluisuuksia, kuten valtiopäivien avajaisissa Sauli Niinistön. Joskus on sattunut kommelluksiakin, mutta ei mitään vakavampaa. Esihenkilöt ovat ymmärtäväisiä, ja aina kannattaa kysyä, jos ei jotakin tiedä. Työvoimapula alan yrityksissä on niin suuri, että viime keikalla meille tarjottiin jo töitä.
Vesilasit täytetään ennen yleisön saapumista. Samalla nauhoitetaan suoran tv-lähetyksen ennakkomainoksia.
Kiltakoulussa tehdään oikeita töitä
Omnian opetus tapahtuu joissakin oppiaineissa kiltakouluperiaatteella. Kiltakoulujärjestelmä on löyhä ammattioppilaitosten verkosto, jossa opetus nivotaan yhteen työelämän kanssa jo alusta pitäen.
Kiltakouluverkoston projektipäällikkö Anu Konkarikoski kertoo, että kiltakouluissa pyritään tunnistamaan opiskelijan ammatillinen haave ja löytämään sen jälkeen kullekin opiskelijalle yksilöllinen reitti tähän haaveeseen pääsemiseksi.
Vanhanmallisessa ammattikoulussa opetus oli paljolti yksisuuntaista: opettaja puhui ja oppilaat kuuntelivat. Kiltakouluissa on tavallaan palattu vanhaan oppipoika-kisälli-mestari-malliin.
Ensimmäiset kiltakoulut perustettiin 2010 Opetushallituksen rahoituksella. Sittemmin niitä on tullut lisää eri oppiaineisiin.
Iik, Blind Channel
16-vuotias Ninni Papinkivi myöntää suoraan, että tilaisuus jännittää.
– Julkkisten lähellä työskentely ei ole ihan jokapäiväistä.
Omnian lehtori Heikki Tuovinen on järjestänyt opiskelijoille jo lukuisia samantyylisiä työtilaisuuksia. Keikkoja ei ole rajattu yksinomaan tarjoilijakillalle, vaan mukana on myös kokkiopiskelijoita sekä matkailualan opiskelijoita. Osa on ollut mukana jo useammassakin tilaisuudessa.
– Olemme olleet muun muassa Pro-gaalassa, Jussi-gaalassa, valtioneuvoston avajaisissa ja nyt Emma-gaalassa toista kertaa. Opiskelijoiden kynnys lähteä tällaiselle keikalle on pieni, koska tänne tullaan porukalla, oma opettaja on mukana eikä mitään tarvitse tehdä yksin, vaan tilaisuudessa toimitaan aina yhdessä kokeneemman tarjoilijan kanssa.
Omnian porukassa ikähaitari on leveä, nuorin on vasta peruskoulunsa päättänyt ja vanhin 47-vuotias. Suhtautuminen tilaisuuden julkkiksiin vaihtelee: kun yhden tekisi mieli kirkua Blind Channelin tai Mikael Gabrielin vuoksi, on toinen täpinöissään Portion Boysin kanssa esiintyvistä Matista ja Teposta, ja kolmatta eivät musiikkimaailman tähdet hetkauta lainkaan.
Tuovinen sanoo, että gaalat ovat erittäin tärkeitä opiskelijoiden ammatilliselle itseluottamukselle.
– Opiskelija huomaa pärjäävänsä, ja että asiakkaat ovat kuuluisuudestaan huolimatta ihan samanlaisia kuin muutkin ihmiset. Lisäksi opiskelijat saavat todistukset jokaisesta keikastaan.
Toki ennakko-ohjeet ovat perinpohjaiset aina pukeutumisesta koruihin ja kampaukseen. Televisiointi tuo vielä lisävaatimuksia, esimerkiksi heijastavia koruja pitää välttää.
Urakka on ohi, ja vihdoinkin on mahdollisuus haukata jotakin. Väliaikainen ruokapöytä syntyy lihalaatikoista ja tarjottimista.
Mainoskatko, seitsemän minuuttia
Osa asioista pitää oppia kantapään kautta. Tarjoilemisen hiljaista tietoa on esimerkiksi se, millaisilla kengillä jaksaa seisoa ja kävellä koko illan ajan ilman rakkoja, tai miten kannetaan erittäin kuumia lautasia polttamatta sormiaan tai pudottamatta lautasia. Emma-gaalassa otetaan varman päälle ja jokainen kantaa vain kahta lautasta kerrallaan käsineet käsissään.
Studio-ohjaaja kuuluttaa mainoskatkon, jonka aikana koko joukko lähtee ripeästi plokkaamaan likaisia astioita.
Apukeittiö on jäähallin pukukoppikäytävällä, jossa tapahtuu koko ajan. Ellinoorasta ja hänen Liisa ihmemaassa -teemaisesti pukeutuneista tanssijoistaan otetaan promokuvia, ja Chisu maleksii bändeineen meikkiin.
Osalle kokemusta onkin jo karttunut. Kaksi opiskelijaa on perunut osallistumisensa Emma-gaalaan viime hetkessä ja lähtenyt sen sijaan vuokratyöfirman kautta keikalle samana iltana järjestettävään Jussi-gaalaan.
– Mukava hoppu oli tällä kertaa, mutta tarjoileminen ei ole minun juttuni. Päädyin tarjoilijaopintoihin vähän vahingossa, koska ala oli entuudestaan tuttu, kertoo tarjoilijaksi jo valmistunut Tia Ekman, joka on vaihtamassa logistiikka-alalle.
Siukku Katava antaa palautetta ja toivoo, ettei ketään säikytetty alalta.
Ravintola-alan työvoimapula on tosiasia, ja sen vuoksi konkarit ottavat opiskelijat avosylin vastaan. Gaalakeikat ovat poikineet työtarjouksia useammallekin opiskelijalle. Loppupalautteessa Siukku Katava kiittää opiskelijoita ja toivoo, ettei ainakaan tämän illan aikana ketään säikytetty alalta pois. Käsipareille olisi tarvetta tulevaisuudessakin.
– Ammatillinen koulutus on nykyään niin joustavaa, että jos opiskelija lähtee töihin kesken opintojen, voidaan kouluopetus vaihtaa oppisopimukseen, ja opiskelija tekee näyttökokeet sitten työpaikallaan, Tuovinen sanoo.
Ammattiopintoihin voi nykyisin tulla joko yhteishaun tai avoimen haun kautta, ja jälkimmäiset aloittavat useammassa erässä pitkin vuotta. Avoimen haun kautta tulee paljon aikuisia alanvaihtajia sekä maahanmuuttajia.
Lopuksi Heikki Tuovinen paljastaa opiskelijoille salaisuuden. Yksi ryhmän tarjoilijoista onkin Omnian koulutuskuntayhtymän johtaja Tuula Antola, joka on tarttunut Tuovisen pomo piilossa -haasteeseen.
Opiskelijoiden mielestä Antola onnistui sulautumaan joukkoon oikein hyvin, joskin gaalassa tarjoilemassa olleen Tia Ekmanin epäilykset heräsivät, kun Antola oli kysellyt häneltä opintojen etenemistahtia.
Emma-gaala
Emma-gaala on Musiikkituottajat - IFPI Finland ry:n järjestämä musiikkialan tapahtuma, jossa palkitaan vuoden menestyneimmät taiteilijat ja alan ammattilaiset. Palkintoja on jaettu vuodesta 1983 alkaen.
Tämän vuoden gaala piti alkuperäisen suunnitelman mukaan järjestää helmikuun alussa, mutta Suomen huonontuneen koronavirustilanteen takia se siirrettiin toukokuun alkuun. Venäjä-pakotteiden takia paikka vaihtui entisestä Hartwall-areenasta Helsingin jäähalliksi.
Gaalailta jakautuu kahteen osaan: etkoihin, jonka aikana tarjoillaan illallinen ja josta tehdään nettilähetys IS-tv:seen ja varsinaiseen suorana tv-lähetyksenä esitettävään gaalaan.
Ruoka- ja juomatrendit ravintoloissa
01.03.2024
Lue lisää
Kokkimaajoukkue matkalla Stuttgartiin
15.10.2023