Kansantalouden tilinpidon mukaan majoitus- ja ravitsemistoiminta työllisti 95 200 henkilöä Suomessa vuonna 2019. Yksityisen sektorin työllisiä oli 91 100 henkilöä. Välilliset työllisyysvaikutukset mukaan lukien majoitus- ja ravitsemistoiminta työllisti arviolta 147 000 henkilöä, mikä oli 5,5 prosenttia kansantalouden työllisyydestä.
Epidemiakriisillä ja sen seurannaisvaikutuksilla, kuten ulkomaisen matkailijavirran tyrehtymisellä ja ravintola-alan rajoitustoimenpiteillä, on ollut tuntuva vaikutus majoitus- ja ravitsemistoiminnan työllisyyteen. Kansantalouden tilinpidon mukaan toimialan työllisten määrä aleni lähes viidenneksellä 78 100 henkilöön vuonna 2020. Tämän päälle tulivat epäsuorat vaikutukset.
Muutos oli paljon rajumpaa kuin keskimäärin taloudessa, jossa työllisyys heikkeni vain kaksi prosenttia vuonna 2020. Majoitus- ja ravitsemisalalla työllisyyden heikkeneminen on kohdistunut lähinnä yksityisen sektorin palkansaajiin, sillä yrittäjien työllisyys pysyi lähes ennallaan samoin kuin julkisen alan palvelulaitoksissa työskentelevien työllisyys.
Matkailu- ja ravitsemisalan ammatillisten perustutkintojen aloituspaikat, ensisijaiset hakijat ja koulutuksen vetovoimakerroin 2015–21, suomenkielinen koulutus.
Restonomikoulutukseen (alempi AMK-tutkinto) hakeneet, oppilaitoksiin valitut ja koulutuksen vetovoimakerroin 2015–21, suomenkielinen koulutus. 2021 = pelkkä kevään yhteishaku, muihin vuosiin sisältyy myös syksyn yhteishaku.