Ammatillinen kuntoutus on tehokas väylä takaisin työelämään

Ammatillinen kuntoutus on tehokas väylä takaisin työelämään

  • Teksti: Työeläkeyhtiö Elo
  • Kuvat: Työeläkeyhtiö Elo

Ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto niin työntekijälle kuin yrittäjällekin, jolla on lääkärin toteama työkyvyttömyyden uhka.

Joskus elämä yllättää ja terveydentila ja työkyky voivat heikentyä niin, ettei työelämässä jatkaminen olekaan mahdollista. Silloin työeläkeyhtiön tarjoama ammatillinen kuntoutus voi olla varteenotettava vaihtoehto. Ammatillinen kuntoutus on apuna silloin, jos sairaudesta tai vammasta johtuen työtehtävistä ei selviydykään tai työkyvyttömyys uhkaa. Ammatillinen kuntoutus voi olla apuna myös silloin, kun palaa takaisin työelämään määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä eli kuntoutustuelta. 

Työeläkeyhtiö Elon työkykyasiantuntija Päivi Holm antaa vastaukset viiteen tyypilliseen kysymykseen, joita ammatillisesta kuntoutuksesta esitetään. 

 

1 Mitä ammatillinen kuntoutus tarkoittaa?

Ammatillisen kuntoutuksen tarkoituksena on tukea työssä jatkamista. Työtehtävää tai ammattia muokataan niin, että työelämässä jatkaminen on mahdollista myös henkilön nykyisessä terveydentilassa.

Kuntoutus voi tarkoittaa esimerkiksi raskaammasta työstä siirtymistä kevyempään. Joskus vaihtoehtona on kouluttautua kokonaan uudelleen.

 

2 Kenelle ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu?

Ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto niin työntekijälle kuin yrittäjälle. Se on tarkoitettu henkilöille, joiden työkyky on heikentynyt ja jotka eivät ole täyttäneet vielä vanhuuseläkeikää. Alin vanhuuseläkeikä määräytyy oman ikäluokan mukaan.

Työkyvyn heikentymisellä tarkoitetaan sitä, ettei henkilö suoriudu enää työstään terveydentilassaan tapahtuneen muutoksen vuoksi. Esimerkiksi liikunta- ja tukielinsairaudet ovat yleinen syy.

Ammatillisen kuntoutuksen edellytyksenä on lääkärin toteama työkyvyttömyyden uhka. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön työkyky on heikentynyt siinä määrin, että ilman kuntoutusta hän joutuisi työkyvyttömyyseläkkeelle lähivuosina.

 

3 Mistä tiedän, sopiiko ammatillinen kuntoutus minulle?

Työterveyshuollolla on iso rooli kuntoutukseen ohjaamisessa. Ammatillisesta kuntoutuksesta keskustellaan aina ensin työterveyshuollon tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Jos työterveyshuolto puuttuu, kannattaa ottaa asia puheeksi esimerkiksi lääkärin kanssa terveyskeskuksessa.

Mahdollisia hälytysmerkkejä työkyvyn heikentymisestä voi tunnistaa itse. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat merkit: paljon sairauspoissaoloja, työstä selviytymisestä on tullut vaikeaa ja/tai työ vie kaikki voimavarat.

Yrittäjän kohdalla yrityksen toiminta voi usein jatkua, kun toimenkuvaa muokataan ammatillisen kuntoutuksen keinoin.

Asiassa kannattaa olla aktiivinen itse. On sitä parempi, mitä aikaisemmin tunnistaa kuntoutustarpeen ja reagoi siihen.

 

4 Mitä eri vaihtoehtoja ammatillisessa kuntoutuksessa on?

Ammatillinen kuntoutus voi tarkoittaa neljää eri vaihtoehtoa. 

Ammatillinen kuntoutus voi ollatyökokeilua. Sen avulla on mahdollista muokata työtehtäviä paremmin omaan terveydentilaan sopiviksi. Työkokeilu kestää 1–3 kuukautta, ja sitä voidaan jatkaa perustellusta syystä toiset 1–3 kuukautta.

Työhönvalmennuskestää yleensä 6–18 kuukautta. Se sisältää usein koulutusta tai kurssimuotoista opiskelua. Tämä on vaihtoehto, kun on esimerkiksi palaamassa nykyiselle työnantajalle täysin uusiin työtehtäviin ja tarvitsee sitä varten uutta osaamista ja ammattitaitoa.

Uudelleenkoulutusvoi olla vaihtoehto silloin, jos työtehtävää tai työnkuvaa ei ole mahdollista muokata terveydentilaan sopivaksi, eikä aiemman koulutuksen tai työkokemuksen hyödyntäminen ole mahdollista. Uudelleenkoulutus saattaa tuoda työkokeilua ja työhönvalmennusta pidempiaikaisemman ratkaisun.

Yrittäjille on lisäksi vaihtoehtonaelinkeinotuki, joka voidaan myöntää yritystoiminnan ke­hi­ttämistä, jatkamista tai aloittamista varten. Elin­keinotuki on taloudellinen avustus oman yrityksen perustamista, muuttamista tai ammatin harjoittamista varten.     

 

5 Mikä toimeentuloni on kuntoutuksen aikana?

Ammatillisen kuntoutuksen toteutuksen ajalta maksetaan kuntoutusrahaa tai kuntoutustukea. Kuntoutusraha on näistä yleisempi vaihtoehto.

Kuntoutusrahaa maksetaan henkilölle, joka ei ole kuntoutussuunnitelman toteuttamisen alkaessa määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä.

Kuntoutustuen määrään vaikuttavat henkilön ansioiden määrä ja kesto, erityisesti edeltäneet viisi vuotta ennen sairastumishetkeä. 

 

Artikkeli on MaRan yhteistyö­kumppanin Elon tuottama.