Ammattikeittiön arjesta sujuvaa

Ammattikeittiön arjesta sujuvaa

  • Teksti: Metos
  • Kuvat: Metos

Ammattikeittiöiden arki on moninainen kokonaisuus, joka sisältää erilaisia prosesseja jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä.

Metoksen myynti- ja huoltojohtajan Antti Myllyksen mukaan ammattikeittiön arki sisältää materiaalivirtoja, pilaantuvia tuotteita ja lyhyitä varastointiaikoja, minkä lisäksi se on ihmislähtöinen prosessi. Isossa kuvassa arkeen vaikuttavat myös ympäristön asettamat haasteet – kuten raaka-aineiden saatavuus, muuttuvat asiakasmäärät tai työvoimapula.

– Ammattikeittiössä nämä asiat pitää pystyä yhdistämään kiinteässä laiteympäristössä siten, että niistä syntyy onnistunut lopputulos, joka toimii jopa 20 vuotta eteenpäin, hän jatkaa.

Jotta ammattikeittiön arki olisi mahdollisimman sujuvaa ja toimivaa, edellytyksenä on, että keittiö on suunniteltu toimivaksi, sinne on valittu oikeanlaiset laitteet, keittiön käyttöönotto on hoidettu hallitusti, henkilöstö on koulutettu laitteiden käyttöön ja niitä huolletaan oikein.

 

Keittiösuunnittelu vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen

Osaava ammattikeittiön suunnittelu on tärkeää, sillä se vaikuttaa keittiön toimivuuteen pitkälle tulevaisuuteen. Huomioon otetaan konseptin lisäksi esimerkiksi yksilölliset tarpeet, päivittäinen kapasiteetti ja henkilökunnan määrä.

– Usein asiakkaat haluavat, että keittiön neliöt ovat tehokkaassa käytössä. Kokonaisuutta suunniteltaessa ennakoidaan myös tulevaisuutta, kuten sähkön ja veden hintaa sekä ruokatrendejä, Myllys kertoo.

– Lisäksi nykyään yhä enenevässä määrin halutaan, että keittiössä työskentely on ergonomista, työntekijät voivat siellä hyvin ja pysyvät työkykyisinä. Tällä vaikutetaan myös työntekijäpulaan.

 

Laitevalinnat vaikuttavat paljon keittiön arkeen

Ammattikeittiölaitteiden tulee paitsi täyttää keittiön tekniset vaatimukset myös sopeutua sen päivittäisiin tarpeisiin ja käytettävissä olevaan tilaan. Oikeilla laitevalinnoilla on merkittävä vaikutus arkeen.

– Asiakkaita kiinnostaa usein hinnan lisäksi energiatehokkuus sekä uudet teknologiat, sillä laitteiden teknologia muuttuu nopeasti. Uutuudet kiinnostavat usein, vaikka eivät keittiöön päätyisikään, Myllys sanoo.

Keittiön elinkaaren näkökulmasta laitteet kannattaa valita siten, että ne ovat ammattikäyttöön sopivia eli kestävät kovaa käyttöä, mutta myös laiteturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

– Meillä oman tuotannon tuotteet suunnitellaan ja tehdään alusta saakka kestäviksi ja turvallisiksi. Laitteet, jotka otetaan valikoimaan muualta, valitaan kestävyys ja tuoteturvallisuus edellä. Laitevalikoimaan pääsee vain tiukan seulan läpäisemällä. 

 

Ammattikeittiöiden asiantuntija on tärkeä apu

Huolellisesta suunnittelusta huolimatta uuden keittiön käyttöönotossa voi tulla ilmi asioita, jotka paljastuvat vasta käytännössä. Sellaiset tilanteet täytyy saada ratkaistua nopeasti.

– Asennus on aina omanlaisensa palapeli. Ammattikeittiöasennusten asiantuntija osaa ratkaista tilanteet nopeasti siten, että keittiön toiminnot eivät kärsi. Haastavimpia ovat varmaankin vanhat rakennukset, joihin tehdään uusi keittiö. Niissä voi tulla vastaan hyvinkin yllättäviä rajoitteita, toteaa Myllys.

Jotta keittiön arki rullaa hyvin, on laitteiden käytön oltava sujuvaa. Käyttökoulutuksissa asiakkaat oppivat laitteiden tehokkaan ja turvallisen käytön, saavat konkreettisia vinkkejä ja varmistuvat siitä, että koko henkilöstö osaa käyttää laitteita oikein. Myllys muistuttaa, että laitteiden elinkaari maksimoidaan oikeanlaisen käytön avulla.

– Koulutuksen aiheena ylläpitotoimet ovat ehkä hieman tylsä, mutta niillä varmistetaan, että laite kestää mahdollisimman pitkään ja että se toimii energiatehokkaasti. Hygieniatasokin säilyy turvallisena, ja lopputulos on laadukas.

 

Määräaikaishuolto ennaltaehkäisee riskejä

Määräaikaishuollolla voidaan vähentää laitteiden äkillisiä rikkoutumisia ja varmistaa keskeytymätön toiminta.

– Määräaikaishuolto on investointi, ei kulu. Laitteet, jotka sisältävät mekaniikkaa tai elektroniikkaa, kuluvat ajan mittaan. Asiantuntija osaa tunnistaa mittaamalla tai kuuntelemalla komponentit,  jotka toimivat vajanaisesti, ennen kuin ne menevät rikki, Myllys painottaa.

Vikatilanteisiin reagoidaan mahdollisimman nopeasti, mutta koska ne tulevat yllättäen, tulee siitä keskeytys keittiön toiminnalle. Sen lisäksi, että määräaikaishuollolla vähennetään kalliita korjauksia ja pidennetään laitteiden käyttöikää, sillä ehkäistään keittiön toimintakatkoksia.

– Keittiön kallein laite on se, joka ei toimi, kun sali on täynnä asiakkaita.

 

Jatkuvuus on tärkeää

Ammattikeittiön suhteen tavoite on aina, että se toimii mahdollisimman pitkään ja tasaisesti. Arki on täynnä haasteita, joten laitekumppani kannattaa valita jatkuvuus mielessä.

– Keittiöprojekti itsessään on lyhyt aika keittiön koko elinkaaresta. Kannattaa valita kumppani, jonka kanssa voi luottaa jatkuvuuteen ja pysyvyyteen – koko keittiön elinkaaren ajan, Myllys muistuttaa.

www.metos.fi

Artikkeli on MaRan yhteistyö­kumppanin Metoksen tuottama.