Atria 100 nuorta kokkia on nuorille ruoan ammattilaisille tarkoitettu koulutusohjelma, joka perustettiin vuonna 2003 Atrian satavuotisjuhlien kunniaksi. Alkuperäiseen koulutukseen otettiin nimensä mukaisesti sata hiljattain valmistunutta kokkia kolmelle kahden päivän mittaiselle tiiviskurssille taitojaan syventämään. Kurssipaikkoina käytettiin kokoushotelleja, joihin oli hyvä vetäytyä kuuntelemaan luentoja ja verkostoitumaan.
Vuonna 2018 vetäjän kapula vaihtui, ja Sofia Lind sai uutena rehtorina vapaat kädet koulutusohjelman uudistamiseen.
– Koulutusohjelma oli ollut suosittu, mutta ala ja kokin työkenttä oli vat toki muuttuneet reilusti noiden 15 vuoden aikana. Halusin lisätä koulutusohjelman antiin muun muassa aineksia oman henkilöbrändin rakentamiseen sekä muuttaa rakennetta niin, että opiskelijat pääsevät näkemään, kokemaan ja tekemään pelkän luennoilla istumisen sijaan, Lind kertoo.
Uudistuneessa koulutusohjelmassa vieraillaan muun muassa Atrian nautatilalla ja teurastamossa. Myös vierailu toisessa pohjalaisyrityksessä, Isossakyrössä sijaitsevassa viski- ja ginitislaamo Kyrö Distilling Companyssa, on kuulunut ohjelmaan useampana vuonna.
– Uudistuneessa koulutusohjelmassa myös hyvällä ruoalla on entistä suurempi rooli. Pidin tätä hyvin tärkeänä, sillä kun kyseessä on nimenomaan ruoan ammattilaisten koulutusohjelma, pitää myös nautittavan ruoan olla ensiluokkaista. Kurssin ryhmäkokoa on pienennetty pariinkymmeneen, joten meidän on mahdollista mennä lounaalle ja illalliselle melkeinpä mihin ravintolaan vain. Olemme käyneet opiskelijoiden kanssa esimerkiksi Henri Alenin Ultimassa sekä Helena Puolakan luotsaamassa Savoyssa.
Sofia Lind ja Tommi Tuominen vastaavat Atria 100 Nuorta kokkia -ohjelmasta.
Opiskelijoiden pop up -ravintolat
Tänä vuonna koulutusohjelma uudistuu taas hieman. Viime vuosina opiskelijat ovat tehneet case-tehtävinä erilaisia kehityshankkeita helsinkiläisille ravintoloille. Nyt opiskelijat toteuttavat kolmessa joukkueessa pop up -ravintolan eli valtaavat yhden iltapäivän ajaksi kaksi helsinkiläistä ja yhden turkulaisen ravintolan ja tekevät niihin neljän ruokalajin menukokonaisuudet.
Koulutusohjelman vastuuopettaja, Demon ja Finnjävelin ravintoloitsija Tommi Tuominen kertoo, että opiskelijat toteuttavat ravintoloiden take-overit kokonaan itse aina menun suunnittelusta hinnoitteluun ja tarjoiluun saakka. Ravintoloiden oma henkilökunta ainoastaan esittelee paikat joukkueille.
– Menu rakennetaan kokkikilpailujen tapaan annetuista raaka-aineista, ja kaikki kolme ravintolaa on yhdenmukaistettu siten, että niihin otetaan yhtä paljon asiakkaita. Arvioijat käyvät pop up -ravintoloissa ja antavat palautteen kokemansa perusteella, Tuominen kertoo.
Koulutusohjelma jakautuu syksyn aikana useampaan workshopiin, joista kaksi päivää ollaan Helsingissä ja yksi Pohjanmaalla ja yksi toteutetaan webinaarina. Kokonaisuus huipentuu pop up -ravintoloihin. Niiden luomisessa kullakin joukkueella on tukenaan omat tutor chefit, jollaisina toimivat Tuomisen lisäksi Bocuse D’Or Euroopan finaalissa vuonna 2020 parhaaksi assistentiksi valittu Anni Peräkylä sekä ravintola Wellamoa luotsaava Dani Hänninen, joka itse opiskeli Atria 100 nuorta kokkia -koulutusohjelmassa vuonna 2016.
Kuka voi hakea mukaan?
Tuomisen mukaan yrittäjyydestä on tullut yhä tärkeämpää ravintola-alalla. Koska suorittava työ itsessään on kuluttavaa, on ohjelmaa suunniteltaessa haluttu näyttää myös erilaisia uramahdollisuuksia, jonne suuntautua keittiövuosien jälkeen.
– Muita aiheita koulutusohjelman luennoilla ovat esimerkiksi konseptointi sekä äänen hyödyntäminen ja sillä vaikuttaminen ravintolatilassa, Tuominen sanoo.
Koulutusohjelman hakuaika jatkuu toukokuun loppuun, ja valinnassa painotetaan erityisesti hakijan motivaatiota. Lind ja Tuominen vinkkaavat liittämään hakemukseen videon, joka on toimiva keino tehdä vaikutus ja erottautua satojen hakijoiden joukosta.
Muut vaatimukset tärkeysjärjestyksessä ovat:
– haluat olla ruoka-alan huippuammattilainen,
– sinulla on asenne kohdallaan,
– olet täysi-ikäinen, mutta et yli kolmekymppinen,
– muutaman vuoden työkokemus on plussaa, mutta ei välttämätöntä. •
Hei hei hävikki, nyt inspiroi hyvikki
14.10.2024
Lue lisää
Ammattikeittiön arjesta sujuvaa
14.10.2024