Valio Aimo sukelsi varttuneemman väen ruokamuistoihin

Valio Aimo sukelsi varttuneemman väen ruokamuistoihin

  • Teksti: Valio
  • Kuvat: Valio

Valio Aimo® selvitti yli 65-vuotiaiden lempiruokia ja ruokailutottumuksia. Yli puolet vastaajista nostaa tutkimuksessa lempiannoksekseen kala­ruoan. Ruoassa arvostetaan makua, terveellisyyttä ja kotimaisuutta. Ylivoimainen suosikkilisuke varttuneemmilla on peruna, ja jälkiruoaksi valitaan mieluiten jäätelö.

Maistuva ruoka parantaa elämänlaatua kaikissa ikävaiheissa. Lempiruoka on nautinnon ja hyvinvoinnin lisäksi tärkeä osa ihmisen identiteettiä.

– Halusimme antaa senioreille äänen, jotta voimme paremmin tukea hyviä ruokakokemuksia esimerkiksi ravintoloissa ja hoivakodeissa. On tärkeää, että saa syödä sellaista ruokaa mistä pitää, sillä tie onnistuneempaan arkeen kulkee vatsan kautta, Valio Aimo ruokapalvelujen asiantuntija Petri Nuutinen kertoo.

Tuoreessa senioreiden lempiruokatutkimuksessa* kolmen suosikkiruoan kärkeen nousivat uunilohi (31 %), kaaliruoat (26 %) ja paistettu kala (25 %). Kaaliruoat ja maksaruoat jakavat eniten vastaajien mielipiteitä: ne ovat kärjessä sekä suosikeissa että inhokeissa.

 

 

Petri Nuutinen

Maku on ykkönen

Kyselyn mukaan ruoassa tärkeimmät tekijät ovat hyvä maku, terveellisyys ja kotimaisuus.

– Makuaisti voi muuttua iän myötä, mutta toivomus hyvästä mausta kuitenkin säilyy. Ikääntynyt väestö ei pidä ruoasta, jossa on sitkeä rakenne tai joka on mautonta tai vahvasti prosessoitua, toteaa Valion kuluttajatutkimustiimin vetäjä Laura Penttilä.

Vastoin ennakkokäsityksiä varttuneemmat ovat valmiita myös uusille asioille, ja yli 90 prosenttia senioreista suhtautuu avoimin mielin vieraisiin makuihin ja ruokiin. Lähes puolet vastaajista haluaa syödä mieluimmin seurassa kuin yksin.

 

Laura Penttilä

Ruisleipä ja peruna pitävät pintansa

Senioreilta kysyttiin, miten he kokoaisivat lempiruoka-annoksensa. Lähes puolet vastaajista valitsee proteiiniksi kalan. Kasviksista suosituimpia ovat tomaatti ja vihersalaatti. Niitä lautaselleen ottaisi yli puolet.

– Lisukkeissa varttuneempi väki arvostaa suomalaisen ruokakulttuurin perinteisiä elementtejä. Ylivoimainen suosikkilisuke heillä on peruna, jonka valitsee lautaselleen kolme neljästä. Yli 60 prosentin mielestä annoksen kylkeen kuuluu ruisleipä, Penttilä kertoo.

Kyselyn mukaan kasvikset kuuluvat ateriaan yli 70 prosentin mielestä, ja lähes yhtä moni haluaisi lisätä ruokavalioonsa enemmän kasviksia. Vain noin kolmannes haluaa vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan. Erityisesti juhlatilanteissa liharuoka nousee kohderyhmälle tärkeäksi.

Ruokajuomana vettä juo lähes kolmasosa (29 %) vastaajista. Loput äänistä jakautuivat verrattain tasaisesti maidon, kotikaljan, vissyn ja piimän kesken. Yhteensä vain alle viisi prosenttia kaataisi lasiinsa mehua tai kaurajuomaa.

Lähes 70 prosenttia haluaa nauttia ruoan jälkeen kupin kahvia. Mieluiten ikäihmiset syövät jälkiruoaksi jäätelöä (18 %), hedelmäsalaattia (14 %), maustettua rahkaa (12 %), leipäjuustoa hillolla (12 %) tai marjoja (10 %).

Kahdeksan kymmenestä pitää tärkeänä, että lautanen syödään tyhjäksi.

– Osa heistä on myös elänyt aikaa, jolloin on ollut pulaa ruoasta. Ymmärrettävästi ruoan arvostus istuu syvällä. Se syödään mitä tarjotaan, Penttilä toteaa.

 

*Valio Aimo, Senioreiden lempiruokatutkimus, 3/2024, Valio Consumer Insight, kvantitatiivinen 
online-kysely. Tutkimuksen toteutti Valion 
Consumer Insight -tiimi Cambri-tutkimustyökalulla 21.–22.3.2024. Vastaajina oli 201 yli 65-vuotiasta suomalaista. 

Poimintoja seniorien ruokamuistoista

”Lapsena maalla syötiin sillilaatikkoa, hyvältä maistui leivinuunissa haudutettuna.”

”Mannapuuro kotona tehty. Olin ollut kuukauden intereilillä ja kotiin tullessa mummo oli tehnyt mannapuuroa. Kyllä maistui. Olin noin 18-vuotias.”

”Isän paistama sienimunakas itse poimituista kanttarelleista puolukkasurvoksen kera, puolukat myös itse poimitut 10-vuotiaana.”

”Pikku poikana, n. 4-v, söin ensimmäisen kerran banaania äidin ja isän kanssa. Sodan jälkeen melkein kaikesta oli pulaa.”

”Ensimmäinen itse valmistettu lasagne 70-luvun lopulla vaimoni kanssa. Onnistui hyvin, koska olin saanut valmistusohjeen ja -opin Venetsiassa.”

Lisää tutkimuksesta ja Lempiruokapäivästä: valioaimo.fi/artikkelit/valio-aimo-sukelsi-varttuneemman-vaen-ruokamuistoihin

Artikkeli on MaRan yhteistyö­kumppanin Valion tuottama.