Ruisleipä ja peruna pitävät pintansa
Senioreilta kysyttiin, miten he kokoaisivat lempiruoka-annoksensa. Lähes puolet vastaajista valitsee proteiiniksi kalan. Kasviksista suosituimpia ovat tomaatti ja vihersalaatti. Niitä lautaselleen ottaisi yli puolet.
– Lisukkeissa varttuneempi väki arvostaa suomalaisen ruokakulttuurin perinteisiä elementtejä. Ylivoimainen suosikkilisuke heillä on peruna, jonka valitsee lautaselleen kolme neljästä. Yli 60 prosentin mielestä annoksen kylkeen kuuluu ruisleipä, Penttilä kertoo.
Kyselyn mukaan kasvikset kuuluvat ateriaan yli 70 prosentin mielestä, ja lähes yhtä moni haluaisi lisätä ruokavalioonsa enemmän kasviksia. Vain noin kolmannes haluaa vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan. Erityisesti juhlatilanteissa liharuoka nousee kohderyhmälle tärkeäksi.
Ruokajuomana vettä juo lähes kolmasosa (29 %) vastaajista. Loput äänistä jakautuivat verrattain tasaisesti maidon, kotikaljan, vissyn ja piimän kesken. Yhteensä vain alle viisi prosenttia kaataisi lasiinsa mehua tai kaurajuomaa.
Lähes 70 prosenttia haluaa nauttia ruoan jälkeen kupin kahvia. Mieluiten ikäihmiset syövät jälkiruoaksi jäätelöä (18 %), hedelmäsalaattia (14 %), maustettua rahkaa (12 %), leipäjuustoa hillolla (12 %) tai marjoja (10 %).
Kahdeksan kymmenestä pitää tärkeänä, että lautanen syödään tyhjäksi.
– Osa heistä on myös elänyt aikaa, jolloin on ollut pulaa ruoasta. Ymmärrettävästi ruoan arvostus istuu syvällä. Se syödään mitä tarjotaan, Penttilä toteaa.
*Valio Aimo, Senioreiden lempiruokatutkimus, 3/2024, Valio Consumer Insight, kvantitatiivinen
online-kysely. Tutkimuksen toteutti Valion
Consumer Insight -tiimi Cambri-tutkimustyökalulla 21.–22.3.2024. Vastaajina oli 201 yli 65-vuotiasta suomalaista.