

Kaikki MaRan ja PAM:n väliset työehtosopimukset on saatu neuvotelluiksi. Työmarkkinakierrokseen lähdettiin vaikeista olosuhteista, kun hallitus teki lainsäädäntöön tuiki tärkeitä uudistuksia, jotka ovat tasapainottaneet työnantajien ja työntekijöiden suhdetta.
Ay-liike ei pitänyt näistä uudistuksista, ja odotettavissa oli, että ay-liike pyrkii työehtosopimuksissa säilyttämään ennen lainsäädännön muutoksia vallinneen olotilan. SAK poikkesi perinteisestä neuvottelustrategiastaan, kun se ilmoitti etukäteen tavoittelevansa 10 prosentin palkankorotuksia kahdelle vuodelle.
Viennin päänavaus kestikin pitkään. Se syntyi vasta 22.2. useiden kuukausien neuvottelujen jälkeen. Sopimus on kolmivuotinen. Palkat nousevat sen aikana 7,8 prosenttia, ja palkkoja korottava vaikutus on 8 prosenttia.
Hiihtokeskusalan työehtosopimus on päättynyt huonoon aikaan syksyllä lähes aina tilanteessa, jossa viennin avausta ei ole syntynyt. MaRa ja PAM sopivat edellisen työehtosopimuksen jatkamisesta tammikuun 2025 loppuun asti, mutta ilman lakkoja ei hiihtokeskusalalla selvitty nytkään. PAM julisti lakon seitsemään hiihtokeskukseen pohjoisen Suomen hiihtolomien aikana. Lakko vaikeutti hiihtokeskusten toimintaa, mutta pääosa rinteistä ja hisseistä pystyttiin pitämään auki lakosta huolimatta. PAM ei saavuttanut lakolla tavoitteitaan, mutta aiheutti harmia hiihtolomalaisille. Työehtosopimusratkaisu saatiin aikaan pian lakon jälkeen. Palkkaratkaisu noudatti viennin avausta.
Kaupan liitto avasi palvelualojen suurten toimialojen neuvottelut. Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluja koskeva työehtosopimus saatiin aikaan ilman työrauhauhkia 1.4. Työehtosopimuksen piiriin kuuluvien yritysten taloustilanne on ollut pitkään huono. Venäjän hyökkäyssodan seuraukset, kustannusten huomattava nousu ja asiakkaiden heikko ostovoima ovat pitäneet palvelujen kysynnän maltillisena.
Alan yritysten tilanteeseen nähden syntynyt palkkaratkaisu on liian kallis. Palkat nousevat 2,5 prosenttia 1.9.2025, 2,9 prosenttia 1.6.2026 ja 2,4 prosenttia 1.7.2027. Myös muut yksityisalojen palkkaratkaisut ovat olleet hyvin samanlaisia. Näyttääkin siltä, että viennin ratkaisusta on muodostunut katto, mutta samalla myös lattia. Yritysten kannalta oli tärkeää, että ensimmäinen palkankorotus ajoittuu syksyn alkuun, ja se on matalampi verrattuna esimerkiksi kaupan ratkaisuun (2,9 prosenttia).
Marava-työehtosopimukseen tehtiin joitakin pieniä tekstimuutoksia. Työnantajien kannalta siihen sisältyi kaksi tärkeää muutosta. Lomautusilmoitusaika lyheni 14 päivästä 7 päivään. Tämä määräys olisi ollut tärkeä korona-aikana, kun valtioneuvosto ja aluehallintovirastot asettivat rajoituksia, jotka tulivat pahimmillaan voimaan alle vuorokaudessa niiden tekemisestä. Toinen tärkeä muutos oli paikallisen sopimisen työryhmän perustamismahdollisuus. Paikallisen sopimisen työryhmä voi sopia luottamusmieslukon takana olevista asioista niissä yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä. Työryhmä voi sopia siten vuosityöaikajärjestelmän käyttöönotosta.
Ohjelmapalvelualan työehtosopimus syntyi 2.4 ja huvipuistoalan työehtosopimus 15.4. Ne ovat yleisen linjan mukaisia.
MaRan neuvottelemat työehtosopimukset syntyivät varsin jouhevasti vaikean lähtötilanteen huomioon ottaen. Työrauha on siten turvattu ainakin kahdeksi vuodeksi, sillä kolmivuotisten sopimusten viimeinen vuosi on irtisanottavissa.
Tulevaisuudessa olisi erittäin tärkeää, että pääsisimme PAM:n kanssa molempia osapuolia hyödyttävään ratkaisuun sunnuntaityön sadan prosentin korvauksen alentamisesta. Se avaisi vähintäänkin satoja ravintoloita, parantaisi yritysten kannattavuutta, kasvattaisi palkkasummaa ja lisäisi kokoaikaisen työn määrää.

Työehtosopimukset kasassa
28.04.2025
Lue lisää

Pohjoisessa puuhataan matkailuveroa
28.11.2024