Vapauttaako hallitus ammattimaisen kerrostalomajoituksen?

Vapauttaako hallitus ammattimaisen kerrostalomajoituksen?

  • Teksti: Timo Lappi
  • Kuvat: Pixabay

Matkailun sosiaalinen toimilupa on heikentynyt kaupungeissa, joissa ammattimainen kerrostalomajoitus kukoistaa.

Asuntosijoittajat ovat löytäneet erinomaisen tavan harjoittaa majoitusliiketoimintaa ilman että tarvitsisi noudattaa majoitustoimintaa koskevaa lainsäädäntöä ja maksaa arvonlisäveroa. Sijoittaja ostaa yhden tai parhaimmillaan useita kymmeniä asuntoja asuinkerrostalosta ja alkaa harjoittaa siellä majoitusliiketoimintaa. Osa valvovista viranomaisista on antanut tämän toiminnan jatkua siitä huolimatta, että korkein hallinto-oikeus on antanut neljä tuomiota, joissa se on todennut majoitusliiketoiminnan harjoittamisen olevan kiellettyä asemakaavan ja rakennusluvan vastaisena. KHO:n tuomioiden noudattaminen ei ole vapaaehtoista.

Tuomioista huolimatta toiminta on paisunut kuin pullataikina, pahiten Rovaniemellä. Yhden arvion mukaan jopa 25 prosenttia Rovaniemen keskustan kerrostaloasunnoista on majoitusliiketoiminnassa. Tämä on johtanut siihen, että matkailun sosiaalinen toimilupa kaupungissa on heikentynyt samalla tavalla kuin kaikissa niissä kaupungeissa (esimerkiksi Amsterdam ja Barcelona), joissa ammattimainen kerrostalomajoitus kukoistaa. Asuntojen vuokrat ovat karanneet kaupunkilaisten, sesonkityöntekijöiden ja opiskelijoiden ulottumattomiin. Mutta joillekin tämä on erinomainen bisnes.

Asia on ilmasto- ja ympäristöministeri Sari Multalan pöydällä. Tätä kirjoittaessani esillä oleva esitys on kylmäävä hotellielinkeinon näkökulmasta. Ammattimaista majoitusliiketoimintaa kerros- ja omakotitaloissa sekä mökeissä voisi harjoittaa 90 päivää vuodessa ilman että kyse olisi majoitustoiminnasta. Kunta voisi pidentää aikaa 180 päivään. Omassa asunnossaan voisi harjoittaa majoitusliiketoimintaa täysin vapaasti, jos pystyy osoittamaan, että on kirjoilla asunnossa. Tämä tarjoaisi erinomaisen mahdollisuuden esimerkiksi Etelä-Euroopassa talvensa viettäville käyttää kotiaan hotellina.

Ympäristöministeriössä valmistellun esityksen motiiveja on vaikea ymmärtää. Hallitus korotti tämän vuoden alussa majoitusliiketoiminnan arvonlisäveron 14 prosenttiin. Perusteena oli valtion rahan tarve. Nyt hallitus on luomassa käytännössä vapaan mahdollisuuden harjoittaa majoitustoimintaa kerrostaloissa ja mökeissä ilman arvonlisäverovelvollisuutta, koska kukaan ei pysty valvomaan 90 ja 180 päivän rajojen noudattamista.

Tosin KHO:n tuoreen tuomion mukaan asuntosijoittajien on maksettava arvonlisäveroa, jos toiminta kilpailee hotellimajoituksen kanssa. Tuomio perustuu EU:n arvonlisäverodirektiiviin, joten siitä ei voida poiketa Suomen lainsäädännössä.

Ympäristöministeriön esitys vääristää räikeällä tavalla hotellien ja asuinkerrostaloissa majoitusliiketoimintaa harjoittavien välistä kilpailua. Lainsäätäjä on katsonut välttämättömäksi säännellä majoitusliiketoiminnan harjoittamista hotelleissa majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetussa laissa, pelastuslaissa, terveydensuojelulaissa sekä kaavoituksen ja rakentamisen määräyksin. Kun sama toiminta siirtyy kerrostaloihin, näyttää siltä, ettei sääntely olekaan tarpeellista.

Miksi ympäristöministeriö valmistelee kilpailua vääristävää lainsäädäntöä toiminnasta, joka on kaikkialla johtanut matkailun sosiaalisen toimiluvan heikkenemiseen ja jopa menettämiseen? Tätä voin tietysti vain arvailla. Minulle on tullut Rovaniemeltä useita kansalaisten yhteydenottoja. He ovat todenneet, että kyseessä on Lex Rovaniemi. Monilla poliittisten puolueiden jäsenillä ja virkamiehillä on sijoitusasuntoja Rovaniemellä. Kilpailuneutraali lainsäädäntö laskisi heidän sijoitusasuntojensa hintoja. Tämän takia toiminta pitäisi sallia.

Yksi syy on se, ettei tavallisen asunto-osakeyhtiön asukkaan asiaa varten ole olemassa omaa edunvalvontajärjestöä. Vapaaehtoisista koostuva Taloyhtiöiden verkosto on kuitenkin tuonut tavallisten asukkaiden näkemyksiä ansiokkaasti esiin.

Ammattimaisen kerrostalomajoituksen sallimista ajavat sen sijaan useat järjestöt, muun muassa Suomen Vuokranantajat ry ja Kalustettujen Asuntojen Toimijat ry. Suomen Vuokranantajat on esittänyt ammattimaisen asuinkerrostalomajoituksen hyväksyttävyydelle teettämänsä tutkimuksen, jonka mukaan vain viisi prosenttia asukkaista on havainnut häiriöitä taloyhtiössään tai naapurustossaan. Tulos olisi ollut koko lailla erilainen, jos kysymys olisi esitetty niiden kerrostalojen asukkaille, joissa on ammattimaista majoitustoimintaa.

Lakiesitys on tätä kirjoittaessani vielä luonnosvaiheessa. Toivottavasti hallitus noudattaa lainsäätäjän tärkeintä periaatetta: samanlaista toimintaa ja samoista asiakkaista kilpailevia elinkeinonharjoittajia tulee säännellä samalla tavalla. Juuri tällä hetkellä näyttää pahasti toisenlaiselta. Jos esitys menee läpi, ilmiö leviää Rovaniemeltä muihin kaupunkeihin ja matkailukeskuksiin. Tämän jälkeen jokaista hotelli-investointia pitää miettiä hyvin tarkkaan.