Ravintoloiden toimintaedellytykset vietiin lailla
Matkailu- ja ravintola-alan ehdoton toimintaedellytys on ihmisten liikkumisen ja kokoontumisen vapaus. Toimintaedellytys vietiin alalta poikkeuksellisella tavalla. Ravintolat ja kahvilat sulkivat eduskunnan päätöksellä valtioneuvoston asetuksen mukaisesti ovensa asiakkailta kaikissa Suomen maakunnissa, kun vuorokausi vaihtui lauantaiksi 4.huhtikuuta.
Iso osa ravintoloista oli sulkenut tai muuttanut toimintatapaansa jo ennen lain astumista voimaan, sillä Suomen hallitus ilmoitti 24.3.2020 pyrkivänsä sulkemaan ravintolat mahdollisimman pian. Sulkemista perusteltiin sillä, että sen kautta suojataan väestöä ja turvataan yhteiskunnan toiminta. Aukiolon rajoittaminen on voimassa toukokuun loppuun asti, eli kaksi kuukautta. Sulkemismääräys ei koske henkilöstöravintoloita eikä ruoan ja juoman ulosmyyntiä muualla nautittavaksi.
Koko kansakuntaa kohtaavat ennen kokemattomat rajoitukset, joiden takia ihmisten ja yritysten elämä on vaikeaa ja erilaisia uhrauksia on jouduttu ja edelleen joudutaan tekemään. Ravintolatoimialan tekemä uhraus nousee elinkeinoelämän sisältä omaan luokkaansa, sillä siihen kohdistuu tällä hetkellä koko toiminnan pysäyttävä laki. Elinkeinovapauteen puuttuminen on äärimmäinen toimi, joka on pysäyttänyt käytännössä lähes kokonaan ravintolatoimialan yritystoiminnan.
Osa ruokaravintoloista on kehittänyt ja lisännyt ruoka-annosten ulosmyyntiä. Ruoan ulosmyynnin vaikutus jää kuitenkin pääosin hyvin rajalliseksi. Ulosmyynnillä ostetaan toiminnan jatkuvuustaistelussa lisäaikaa, mutta ratkaisukeinoksi siitä ei ole.
Konkurssiaalto uhkaa
Nykyisen kaltaisessa sulkutilanteessa majoitus- ja ravintola-alaa uhkaa laaja konkurssiaalto. Alan yritysten kiinteät kulut ovat erittäin suuret. Vuokranantajien vastaantuloa tarvitaan, oli kyseessä sitten ulkomainen kiinteistösijoitusyhtiö tai suomalainen kunta. Vuokran anteeksi antaminen tai ainakin tuntuva alennus määräajaksi on nykyisen kaltaisessa tilanteessa oikea tapa edesauttaa majoitus- ja ravintola-alan yritysten selviämistä.
Suorat tuet valtiolta elinkeinotoimintaedellytyksensä menettäneille alan yrityksille ovat erittäin tärkeitä. Myös jatkohoitoa tarvitaan, kun tulevaisuudessa ravintolatoimintaa päästään avaamaan. Ravintoloiden kassavirran tyrehtymisen myötä toiminnan muuttaminen kannattavaksi vie aikaa.
Arvonlisäverokantojen alentaminen olisi erittäin tärkeä apukeino alan tervehdyttämisprosessissa. Ravintoloiden ruokapalveluiden ja anniskelun arvonlisäverokantoja tulisi alentaa 10 prosenttiin vuoden määräajaksi. Lisäksi 10 prosentin arvonlisäverokanta majoitus-, urheilu-, virkistys- ja kulttuuripalveluissa sekä henkilökuljetuksissa tulisi alentaa kahden vuoden määräajaksi 5 prosenttiin. Kolmannen alennetun 5 prosentin arvonlisäverokannan käyttöönotto edellyttää, että Suomen valtio notifioi verokannan käyttöönoton EU:lle.
Matkailun kokonaiskysynnästä noin 70 prosenttia on kotimaista kysyntää, joten meillä kaikilla on mahdollisuus antaa oma panoksemme kannattamalla kotimaista matkailuelinkeinoa pandemian laantuessa. Toimittaja Riku Rantalaa lainaten (HS 28.3.2020): ”Tästä koettelemuksesta (koronaviruspandemia) meidät voi pelastaa suomalaisen yhteiskunnan vahvuus. Ja siitä voimme kaikki pitää jatkossa huolta muun muassa niin, että kriisin jälkeen teemme vuoden 2020 ja 2021 matkamme ainoastaan kotimaassa, käyttäen suomalaisia palveluita. Vaikka kilometrin päähän, jos ei pidemmälle. Ketkä ovat mukana?”