Suhdanneodotukset kohentuneet hieman
Toimialan suhdannetilanne on parantunut keväästä, mutta edelleen uidaan syvällä. Ravintoloiden liikevaihto jäi ensimmäisellä vuosipuoliskolla 27 prosenttia pienemmäksi kuin kaksi vuotta aiemmin. Kasvunäkymiä varjostaa yleisen epävarmuuden lisäksi pula ammattitaitoisesta työvoimasta.
Elinkeinoelämän keskusliiton heinäkuussa tekemän Suhdannebarometrin mukaan suomalaisyritysten suhdannetilanne on jatkanut parantumistaan. Teollisuuden veto on jatkunut vahvana niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Palveluissa suhdannetilanne on menossa ensi kertaa selvästi parempaan suuntaan koko koronakriisin aikana.
Palvelualojen sisällä matkailu- ja ravintola-alan tilanne on kuitenkin edelleen erittäin vaikea koronavirustilanteen aiheuttamasta epävarmuudesta johtuen. Rajoitusten lieveneminen ja lämpimät kesäsäät toivat osalle alan yrityksistä helpotusta.
Silti kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla ravintoloiden liikevaihto jäi 27 prosenttia pienemmäksi kuin kaksi vuotta aiemmin. Koronatilanteen heikkeneminen kesän puolivälin jälkeen vaikeutti jälleen yritysten tilannetta, ja elokuun alussa elettiin uudestaan kiristyvien ravintolarajoitusten todellisuudessa.
Matkailu- ja ravintola-alan yritysten suhdannetilanne oli heinäkuun barometrin mukaan aavistuksen helpottunut kevään tilanteeseen nähden, mutta edelleen uidaan hyvin syvällä. Suhdanneodotusten saldoluvussa (+24) oli parannusta huhtikuun tilanteeseen (–22) nähden.
Myynti oli hieman lisääntynyt ja myyntiodotukset olivat varovaisen myönteisiä. Henkilöstön määrä on pysynyt jokseenkin ennallaan, ja odotuksissa oli hienoista kasvua lähikuukausille.
Paranevia suhdanteita seuraavalle puolelle vuodelle odotti nyt 30 prosenttia vastaajista. Kuusi prosenttia ennakoi tilanteen heikkenevän samalla ajanjaksolla. Tiedustelun mukaan erityisesti ammattitaitoisen työvoiman saannin ongelmat sekä toisaalta myös riittämätön kysyntä nähtiin myynnin kasvun suurimpina esteinä.
Liikevaihto kaukana vuoden 2019 tasosta
Vertailtaessa vuosien 2020 ja 2021 kuukausittaista majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihdon kehitystä viimeiseen ”normaalivuoteen” 2019 saadaan käsitys koronan vaikutuksista lähimenneisyyden ja nykyhetken tilanteeseen.
Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 tammi-helmikuussa liikevaihdon kasvuvauhti oli noin viisi prosenttia, mutta sen jälkeen kehitys on ollut dramaattisen heikkoa.
Parhaimpanakin kuukautena toimialalla on päädytty liikevaihdon 6 prosentin vähentymiseen. Pahimmillaan kuukausipudotus on ollut 67 prosenttia.
Vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla alan liikevaihto laski noin 33 prosenttia vuoden 2019 vastaavasta ajankohdasta.
Julkisuudessa on kuvailtu kulunutta suvea kaikkien aikojen matkailukesäksi. MaRan elokuisen jäsenkyselyn mukaan näin ei ollut. Hieman yli 60 prosentilla yrityksistä liikevaihto aleni vähintään 20 prosenttia verrattuna kesään 2019. Hieman yli 20 prosentilla liikevaihto kasvoi jonkin verran.