Suhdanneodotuksissa merkkejä talouden käänteestä

Suhdanneodotuksissa merkkejä talouden käänteestä

  • Teksti: Ari Peltoniemi
  • Kuvat: Timo Niemi

Talouden tilannekuva tulee olemaan vielä hetken aikaa heikko, sillä laskusuhdanne on ollut vaikea.

EK:n vuoden 2024 heinäkuussa toteuttaman suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten arviot suhdannetilanteesta ovat nousseet keväästä, mutta ovat yhä heikot. Vastaavasti suhdanneodotuksia mittaava saldoluku nousi jo nollan tuntumaan. Tämä kielii suhdannekäänteestä, sillä odotukset ovat ennakoineet historiallisesti hyvin suhdannetilannetta. Talouden tilannekuva tulee kuitenkin olemaan vielä hetken aikaa heikko, sillä laskusuhdanne on ollut vaikea.

Riittämätön kysyntä muodostaa tällä hetkellä merkittävän esteen yritysten kasvulle. Vastaajayrityksistä 52 prosenttia raportoi kasvun esteeksi kysynnän riittämättömyyden. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuusongelmat ovat laskusuhdanteen myötä helpottuneet, mutta rakentamisessa on nähty jo pientä nousua työvoiman saatavuusongelmien suhteen.

EK:n mukaan yritysten arvioissa suhdannenäkymät ovat vakiintumassa, joten talouden pohjakosketus on otettu. Siten ollaan koko ajan menossa verkkaisesti kohti parempaa.

 

Ostovoimassa näkyvissä hidasta kasvua

Yritysten menestykseen vaikuttaa olennaisesti kuluttajien luottamus omaan ja Suomen talouteen. Tilastokeskuksen luottamusindikaattorin mukaan vuoden 2024 elokuussa kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta oli edelleen hyvin heikolla tasolla, mutta se parani hieman edelliskuusta. Odotukset omasta ja myös Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat vaisut.  Myönteistä oli, että kuluttajien arvio omasta rahatilanteestaan oli elokuussa hieman parempi kuin pitkällä ajalla keskimäärin.

Erityisesti asuntovelalliset ovat kohdanneet keskimääräistä suuremman kulujen kasvun, kun lainojen korot ovat nousseet viitekorkojen mukana. Ostovoiman kasvua odotellessa kotitaloudet ovat joutuneet käyttämään säästöjään kulutuksen ylläpitämiseksi.

Kotitalouksien ostovoima on kuitenkin kääntymässä hitaaseen kasvuun, sillä hintojen nousu on hidastunut selvästi ja korot kääntyivät laskuun vuoden 2024 kesäkuussa. Valitettavasti syyskuun alussa voimaan astuva yleisen arvonlisäveron korotus tuo takapakkia orastavalle kulutuksen kasvulle inflaation kiihtymisen muodossa. Kuluttajien ostovoimalle on kuitenkin positiivista, että korkojen laskun odotetaan jatkuvan syksyn aikana. 

 

Mara-alalla riittämätöntä kysyntää

Suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne oli edelleen normaalia heikompi, ja alan suhdanteiden uskotaan hiipuvan syksyllä. Heinäkuussa 2024 näkymien saldoluku oli -14, kun se huhtikuussa oli -17. Paranevia suhdanteita lähitulevaisuudelle odotti nyt 10 prosenttia vastaajista, ja 24 prosenttia ennakoi tilanteen heikkenevän samalla ajanjaksolla. 

Tiedustelun mukaan riittämätön kysyntä nähdään toimialalla edelleen suurimpana myynnin kasvun esteenä.  Ammattityövoiman puute on edelleen olemassa, mutta esimerkiksi vuoden 2023 heinäkuuhun verrattuna se näyttäytyy nyt pienempänä ongelmana.  Niukka enemmistö, 51 prosenttia, yrityksistä odottaa kustannusten jatkavan nousuaan lähikuukausina.

MaRan kesäkuun alussa toteuttamassa jäsenkyselyssä nousivat esiin samat huolet kuin suhdannebarometrissa. Kustannusten nousun jatkuminen ja kysynnän vähäisyys nähtiin matkailu- ja ravintola-alan pahimpina uhkina tulevaisuudessa. Myös ammattitaitoisen työvoiman puute, heikko kannattavuus ja alv:n tulevat korotukset nousivat esiin uhkakuvissa. Kesäsesongilta liikevaihdon kasvua odotti 40 prosenttia ja supistumista 30 prosenttia yrityksistä.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten tilannetta hankaloittaa tukkuhintojen pysyminen korkealla tasolla, vaikka hintojen nousuvauhti on hidastunut. Esimerkiksi vuoden 2020 helmikuusta vuoden 2024 kesäkuuhun ravintoloiden raaka-aineiden tukkuhinnat ovat nousseet 31 prosenttia, kun samalla aikavälillä inflaatio nousi 18 prosenttia ja ravintolaruoan sekä kauppojen elintarvikkeiden kuluttajahintojen muutos oli +20 prosenttia.