Fazer Culinary Team Finlandin 11 hengen joukkue valmistautuu parhaillaan Saksan Stuttgartissa 14.–19.2.2020 pidettäviin kilpailuihin. Community catering -sarjassa kilpailevan Fazerin tiimin kilpailupäivä on 16. ja tulokset selviävät 19. helmikuuta. Kategoriassa kilpailee yhteensä 22 joukkuetta yli 15 maasta. Tehtävänä on valmistaa lounas 120 hengelle.
Kokkiolympialaissa on lukematon määrä kilpailusarjoja, mutta niistä tärkeimmät ovat ruoanvalmistuskategoriat, kuten national-, junior- sekä community catering -sarjat.
Vuonna 2015 perustettu Fazerin joukkue voitti kultaa heti vuoden 2016 olympialaisissa Erfurtissa ja jatkoi upeasti tuomalla MM-hopean Suomeen viime vuonna. Joukkueen jäsenet työskentelevät Fazer Food Servicesin eri ravintoloissa.
Fazer Culinary Team Finlandin kokoonpano on muuttunut, mutta mukana on tiimissä aiemminkin kilpailleita. Joukkueenjohtajana on Tapio Bergström, jolla on jo kahden aiemman kilpailun tuoma kokemus. Aiemmin mukana olleita ovat Lilli Jyräs, Lemmikki Ruuskanen, Juha Aalto, Matti Tikka ja Antti Tynkkynen. Uudemmat huippukokit tiimissä ovat Piia Raunio, Marko Isokallio, Joona Valokorpi, Christian Sveholm ja Markus Fogelholm.
Fazerin kokkitiimi perustettiin alun perin järjestämään yrityksen isoja, näyttäviä tilaisuuksia. Kun joukkue oli koossa, heräsi ajatus kilpailemisesta. Kenelläkään joukkueessa ei ollut ennestään kilpailutaustaa, eikä yksikään joukkue Suomesta ollut aiemmin kilpaillut community catering -kategoriassa.
– On äärettömän suuri panostus Fazerilta sekä rahallisesti että työmäärältään lähettää joukkue kilpailuihin, Fazerin vierailukeskuksessa Vantaalla työskentelevä Tapio Bergström sanoo.
Fazer Culinary Team Finlandin joukkue lähtee helmikuussa jo kolmannen kerran mitalitaistoon lounasruoan valmistuksessa. Joukkueenjohtaja Tapio Bergström eturivissä oikealla. Kuvasta puuttuu yksi tiimin jäsen.
Ratkaisukeskeinen pärjää
– Tämä on hieno mahdollisuus kasvattaa myös omaa ammattitaitoa, Bergström sanoo.
Ensimmäiseen tiimiin kilpailijat valikoituivat talosta lähinnä suullisen tiedon kautta. Sittemmin yrityksen sisältä on haettu kilpailijoita haastatteluin. Isossakin yrityksessä joku tietää aina jonkun sopivan. Bergströmin mukaan ammattitaito ja työ on osa tiimissä oloa, mutta kokonaisuutena joukkueessa toimiminen on niin intensiivistä, että pitää olla valmis antamaan itsestään enemmän kuin seiska puoli.
– Kaikilta huipuilta löytyy ammattitaitoa. Sen lisäksi täytyy olla paineensietokykyä ja ratkaisukeskeisyyttä. Kilpailutilanteessa pitää pystyä ratkaisemaan ongelma kovan paineen alla heti. On tärkeätä myös tietää, miten ihmiset reagoivat, kun kilpailuissa ollaan tiiviisti yhdessä ympäri vuorokauden kahdeksan päivää.
Yhdentoista hengen ryhmässä on erityyppisiä ammattilaisia, ja jokaisella on aina jotakin annettavaa toisille. Lemmikki Ruuskanen esimerkiksi on toiselta koulutukseltaan leipuri, joten häneltä sujuu esimerkiksi juureen leipominen toisella tavalla kuin kokeilta.
– Jokaisella on intohimo johonkin. Harjoittelun kuluessa selviää aika nopeasti, mikä kunkin intohimo on, ja tehtävät jaetaan sen mukaan.
Kilpailuun ryhdyttiin valmistautumaan viime tammikuussa. Alussa mietitään yhdessä menu, ja kun kunkin osalle tulevat ruokalajit ovat selvillä, ryhdytään niitä tekemään omalla työpaikalla työajan jälkeen. Kun tehdään täysipainoisesti omaa työtä ja treenataan omalla ajalla, koko tiimin aikaa ei voida käyttää harjoitteluun.
– Jälkkärikokkimme esimerkiksi on tehnyt työpäivänsä jälkeen monta tuhatta pientä kakkua, jotta tiedetään vuokaan tarvittavan raaka-aineen määrä ja oikea paistumisaika. Tekijä tietää, että kun teen noin, minulla on 152 kakkua, jotka ovat 12 minuuttia uunissa.
Kilpaileminen antaa motivaatiota arkipäivän työhön mutta on myös rankkaa. Päivän pituudeksi tulee helposti 16 tuntia, ja seuraavana päivänä pitää olla pirteänä töissä. Silti jokainen tiimiläinen tekee sitä mielellään.
Kuin lätkäjengi
Kilpailutilanteessa keittiössä on neljä kokkia ja keittiöapulainen, joka myös pystyy valvomaan, ettei tapahdu mokia. Saliassistentti koristelee salin, rakentaa buffetin ja vaihtaa ruoat. Muut jännittävät ulkopuolella.
– Vaikka itse kilpailupäivä on seitsemän kahdeksan tuntia, näen meidät enemmän lätkäjengin tyyppisenä, vuosia treenanneena joukkueena. Voittajajengi ei ole vain voittomaalin tekevä viisikko vaan koko tiimi. Emme olisi koskaan päässeet näin pitkälle, jos meillä ei olisi kaikkia ihmisiä, jotka haluavat samaa asiaa näin voimakkaasti.
Asioiden hoitaminen ja organisoiminen etukäteen ja itse paikalla ovat iso osa kilpailua, kun raaka-aineista lähtien siivousvälineitä myöden tuodaan kaikki tullessa. Jokainen asia pitää olla mietittynä varasuunnitelman kanssa. Kaikkeen, mihin voidaan vaikuttaa, vaikutetaan, mutta aina on jotakin, mitä ei pysty ottamaan huomioon. Juuri siinä tarvitaan ratkaisukykyä.
Kilpailua edeltävinä päivinä ajetaan tarkistamaan kaikki mahdolliset yksityiskohdat: kuinka kauan ajomatka hotellista kestää, onko siihen aikaan ruuhkaa, parkkimaksuja, mistä mennään sisään. Kaikesta otetaan aika.
– Jos joukkue myöhästyy minuutinkin aikataulusta, peli on menetetty. Siitä tulee niin paljon miinuspisteitä, ettei enää kamppailla kärkivitosessa. MM-kisojen kokonaiskilpailussa meiltä lähti neljä ja puoli pistettä. Eroa oli 0,29 ensimmäiseksi tulleeseen. Mikään huipputiimi ei tee konkreettisia virheitä, vaan erot syntyvät minimaalisista nyansseista, Bergström kertoo.
Suomen joukkueen ”paras” kilpailija on Fazerin Ruotsin tiimi: 2016 Suomen tiimin sijoittuessa ykköseksi Ruotsi oli toinen, ja 2018 MM-kisoissa sijoitus oli päinvastainen.
– Kilpailujen taso on noussut huimasti. Tanska ja Norjakin ovat tulossa kovaa Pohjoismaiden kärkiviisikkoon kilpailusarjassamme. Meillä on kovia kilpakumppaneita. On hienoa nähdä intohimoisia kokkeja, joilla on sama visio. Joukkueiden keskinäinen fiilis on todella hyvä.
Kahdet isot kilpailut käynyt Bergström kertoo jännittävänsä etukäteen, mutta kun tietää kaiken olevan hallussa, keittiöön astuessa laskeutuu rauha ja hiljaisuus. Kokki tietää jokaisen liikkeensä, ja suuren osan muidenkin tiimiläisten liikkeistä.
Tällä kertaa Bergström ehkä luopuu itse kilpailuissa veitsen käytöstä ja on kisakeittiön ulkopuolella katsomassa, että kaikki käytännön asiat hoituvat. Itse kilpailleena hän tietää, mitä kaikkea koko projektissa tulee ottaa huomioon.
Pohjoismaat lounasruokailun huippua
Koitoksesta selviämisestä on etua myös työpaikalla: ison tilaisuuden takia jännittäminen vähenee, kun uskoo itseensä ja siihen, että pystyy ratkaisemaan ongelmat.
Kilpailutoiminta on monipuolista, ja sama pätee Bergströmin omaan työpaikkaan Fazerin vierailukeskuksessa: on leipomo- ja kokkikoulua, isoja illallisia ja pieniä lounaita, kahvilatoimintaa, tapahtumia ja tuhansia ihmisiä asiakkaina.
– Pohjoismaat ovat huippuja työpaikkojen lounasruokailussa. Olemme täällä paljon ravintolamaisempia. Lounasravintoloissamme toiminta on pitkälle vietyä, nimenomaan ravitsemus. Meille sanotaankin usein, että helppohan teidän on tulla kilpailemaan, kun standardit ovat huippuja normaalistikin Keski-Eurooppaan verrattuna.
Esimerkiksi hygieniamääräykset Bergströmin työpaikalla ovat lainsäädäntöäkin tiukemmat. Tuomarit ovat esimerkiksi ihailleet Fazerin kokkien viiltosuojahanskoja.
Yhteistyökumppaneilta saadaan apua esimerkiksi kilpailujen raaka-aineiden käsittelytapoja pohdittaessa.
Bergströmin mukaan on runsaasti etua siitä, että takana on huippufirma, jossa työskentelee ravitsemustieteilijöitä, tuotekehittelijöitä, laskentaihmisiä ja markkinoinnin osaajia.
– Pidämme sen positiivisesti mielessä, ja teemme kaiken täysillä, sillä olemme näkyvä osa yrityksen ravintolatoimintaa. Asiakkaat näkevät, että teemme hyvää ruokaa, meillä on saumaton yhteistyö, hauskaa ja luottamus toisiimme. Ulkomailla edustamme Suomea, ja Suomessa olemme Fazerin tiimi, Bergström sanoo.
Kilpailuteemana juuret
– Kilpailukategoriamme on ainoana lähinnä elävän elämän ruoanvalmistusta viiden euron raaka-ainebudjetilla henkeä kohti. Muissa sarjoissa budjettia ei ole, Tapio Bergström kertoo.
Teemana kilpailuissa on roots eli juuret. 120 hengen lounas sisältää uusien sääntöjen mukaan kaksi alkupalaa, annossalaatin sekä kasvis-, kala- ja lihapääruoat sekä jälkiruoan.
– Lähestyimme teemaa miettien, mitä kaikkea roots tarkoittaa. Meille se on aitoja raaka-aineita ja ruokia sekä aitoa tekemistä. Ne yhdistetään ja maustetaan ripauksella pohjoisen makuja. Roots on myös ruokakulttuurimme ja suomalaisuuden juuret: luonto ja karu suomalaisuus näkyvät tavassa tehdä.
Kaikki pääraaka-aineet ovat vähemmän käytettyjä ja enimmäkseen kotimaisia. Jäkäläkin on mukana. Kaikilla ruoilla on myös oma tarinansa. Tuomarit saavat tarinoista oman kirjasen, ja kokit valmistautuvat kertomaan tekemisestään keittiössä tuomareiden kierrellessä katsomassa työskentelyä.
Ison lounaan valmistamisessa aikatauluttaminen on tärkeä, jottei kaikki ole yhtä aikaa uunissa tai väärässä järjestyksessä sinne menossa. Siksi lämpötilat pitää laskea tarkkaan.
– Kun valmistetaan huippuruokaa, kaiken pitää olla etukäteen tarkasti tiedossa ja yhteen sovitettuna, Bergström sanoo.
Ravintoloitsijoista hotelliyrittäjiksi
29.11.2024
Lue lisää
Himoksella uskotaan perheeseen
16.10.2024
Lue lisää
Baarien ystävä on monessa mukana
05.09.2024
Lue lisää
Luonto on luksusta
04.06.2024