Ravintoloitsijoista hotelliyrittäjiksi

Ravintoloitsijoista hotelliyrittäjiksi

  • Teksti: Jari F. Lampén
  • Kuvat: Jari F. Lampén

Hotelli U14:n ja F6:n omistajat Mia ja Kasperi Saari ovat käyneet urallaan pitkän tien Hamburger ­Börsistä Helsingin keskeisimmiksi ravintoloitsijoiksi ja palanneet jälleen hotellimaailmaan.

Kun Kasperi ja Mia Saari aloittivat ravintola-alalla 1970-luvun alussa, piti takana olla harjoittelua ennen kuin oli mahdollista hakea ravintolakouluun. Kasperi valitsi Turun paikoista maineikkaimman, eli Hamburger Börs -hotellin. Siellä oli omaa harjoitteluaan tekemässä myös Mia, jolla oli sattumoisin sama sukunimi. Hamburger Börsin ravintolapäällikkö Lasse Hämäläinen lähti Maarianhaminaan johtamaan uutta hotelli Arkipelagia, ja hän otti nuoret Saaret mukaansa. Ahvenanmaan kansainvälisessä ympäristössä molemmille kirkastui, että matkailu- ja ravintola-ala oli sitä mitä he vastakin halusivat tehdä.

Porvoon matkailuopiston jälkeen Mia työskenteli vuoden verran Nilsiässä, kunnes avioitunut pari asettui Turkuun, jossa molemmat olivat saaneet töitä kongressikeskus Ikituurista. Kasperi oli tuossa vaiheessa jo suuntautumassa vahvasti hotellipuolelle ja saikin pian töitä Helsingistä.

Pariskunnan lapsi Roni oli pieni, ja Mia halusi pois iltatöistä. Hän hankki itselleen työpaikan vakuutusmyyjänä, yhtiön ensimmäisenä naisena miesvaltaisella alalla. Veri veti kuitenkin takaisin ravintola-alalle, niinpä hän perusti ensimmäisen oman ravintolansa Diana Parkin Helsinkiin Erottajalle. Vuosi oli 1988, nousukausi kuumimmillaan, ja jupit käyttivät rahaa kuin viimeistä päivää.

Diana Parkista tuli yksi kaupungin näyttäytymispaikoista, joka oli kuuluisa hyvästä ruoastaan ja palvelustaan. Ravintola oli pakko sulkea, kun 1990-luvun alun lama vei asiakkaat. Samoihin aikoihin Saari vuokrasi ravintola Sipulin, NJK:n ja Kulosaaren Casinon sekä Särkänlinnan. Vuonna 1989 hän houkutteli yhtiökumppanikseen Pertti Hynnisen, joka oli vetänyt Dipolin ravintoloita ja pyöritti tuolloin vaimonsa Mariannen kanssa Ruusulankadun keilahallin ravintolaa.

– Pera oli täydellinen yhtiökumppani, ihan erilainen kuin minä. Hän on maailman analyyttisin ihminen, joka sanoo, että mietitäänpä nyt vielä, kun minä olisin jo tehnyt päätöksen, Mia Saari kertoo.

MK-Rest-yhtiö kasvoi, ja yrittäjät saivat sellaisetkin paikat kukoistamaan, joita kukaan muu ei ollut saanut kannattaviksi. Liiketoimintaa pyöritettiin tulorahoituksella vuokratiloissa, eikä lainaa tarvinnut ottaa.

Kasperi Saari liittyi mukaan vuonna 1995, kun firma havitteli mukaan hotellibisnekseen ja ryhtyi operoimaan Messukeskuksen yhteyteen rakennutettua Holiday Inn Helsinki -hotellia. Hanke oli iso aiempaan toimintaan verrattuna, ja yrittäjien piti turvautua velkarahaan ja ulkopuolisiin yhtiökumppaneihin.

Suunnitelmissa ollut Holiday Inn -ketjun laajentuminen tyssäsi Suomessa osaomistaja Scandicin vastustukseen, ja se oli yrittäjille valtava pettymys.

– Olimme New Orleansissa Holiday Inn -ketjun kokouksessa, kun hirmumyrsky yllätti ja kaikki lennot peruttiin. Jäimme hotelliin hiekkasäkkien taakse turvaan muutamaksi päiväksi Scandicin ruotsalaisten ihmisten kanssa ja söimme samaa buffettia kerta toisensa jälkeen. Scandic oli vastikään ostanut Arctian, mutta se ei halunnut kokonaisuudesta kuin hotellit ja oli valmis myymään ravintolat pois.

Saaret yrittivät ostaa heiltä vain yhden ravintolan, mutta myyjä pysyi tiukkana. Kaikki tai ei mitään. Ajatus jäi kytemään, ja muutamaa kuukautta myöhemmin kaikki Arctian ravintolat vaihtoivat omistajaa. Perustettiin uusi yritys, ­Royal Ravintolat, johon tulivat osakkaiksi Saaret, Hynniset, Scandic ja pääomasijoittaja CapMan. Kasperi Saaresta tuli toimitusjohtaja.

 

”Keitä nämä ovat?”

Arctian ravintoloiden kauppa oli iso talousuutinen, joka huomioitiin jopa pääuutislähetyksessä. Pieni, muutaman ravintolan yritys hankki kerralla yli 30 ravintolaa Helsingin parhailta paikoilta.

– Kun meitä haastateltiin aamu-tv:ssä, saimme vakuuttaa toimittajaa, että kyllä meillä on yhteensä useampi kymmenen vuotta kokemusta alalta.

Mia Saari kertoo, että kun he kaupan jälkeen kiersivät ravintoloissa esittäytymässä, kuultiin usein toive, ettei omistajien tarvitsisi kovin usein poiketa.

Vaikka ravintolapäälliköt olivat työntekijöitä, monet olivat olleet tehtävissään pitkään ja saaneet toimia hyvin itsenäisesti, kunhan tulos oli ollut riittävä.

Varsinkin Mialle muutos verrattuna aiempaan oli suuri. Enää ei voinut vaatia täydellisyyttä kaikessa eikä varsinkaan vahtia itse joka asiaa.

Itsenäiset ravintolat olivat toisaalta etu, sillä ne jatkoivat toimintaansa suurelta osin entiseen tapaan. Kaikki kaupassa tulleet ravintolat eivät jääneet portfolioon pitkäksi aikaa, vaan esimerkiksi Stockmannin ravintolat Helsingissä, Oulussa, Turussa ja Tampereella myytiin pois, ja saaduilla rahoilla rakennettiin täysin uudenlainen yökerho eli Teatteri entisen Happy Daysin tiloihin Ruotsalaisen teatterin taloon.

Muuten Royal Ravintolat tyytyi säilyttämään parhaat paikkansa suurelta osin entisellään. Uusien paikkojen rakentaminen aivan tyhjästä oli harvinaisempaa, mutta Salutorget tehtiin Helsingin kaupungin entiseen rahatoimistoon Pohjoisesplanadille. Uusia paikkoja olivat myös Nokka ja Strindberg.

Yhtiön kuningasajatuksena oli toimia Helsingin keskustassa, vaikka muutama ravintoloista lipsuikin lähialueille.

– Hyvä sijainti oli tärkein, sillä liikeidean saattoi aina vaihtaa.

Saarten mukaan Helsingin kaupunki oli 2000-luvun alussa erittäin elinkeinomyönteinen. Royal Ravintolat oli tarpeeksi suuri toimija, jonka hankkeita haluttiin edistää.

Isompi volyymi toi etua esimerkiksi ostosopimuksiin, joiden perusteella ravintolat saivat peruselintarvikkeensa kilpailukykyisin hinnoin. Ravintoloiden omaleimaisuus haluttiin silti säilyttää, eikä ketjuohjausta viety liian pitkälle.

 

Kasperi Saari

Sijoittajien exit

Viisi vuotta myöhemmin, vuonna 2003 CapMan ja Scandic halusivat väistyä yhtiöstä, joten omistajaperheet Saaret ja Hynniset päättivät ottaa kunnolla velkaa ja ostaa ulkopuolisten sijoittajien osuuden. Perheyhtiöön jäi neljä omistajaa tasaosuuksin. Royal Ravintolat säilyi tausta­brändinä, ja myynnissä sekä markkinoinnissa luotettiin ravintoloiden omiin brändeihin.

Saaret ja Hynniset pyörittivät Royal Ravintoloita omin voimin aina vuoteen 2010, jolloin pääomistajaksi tuli jälleen pääomasijoittaja. Intera Partners toi mukanaan suurempaa kasvuhalukkuutta, ja ravintolayritys jatkoi laajentumistaan hotellipuolelle. Hotelliliiketoimintaa varten oli jo perustettu tytäryhtiö Union Hotels ja sen ensimmäinen hotelli Haven oli avattu 2009. Seuraavaksi valmistui Fabian ja lopulta Lilla Roberts.

– En tekisi montaakaan asiaa toisin hotellien suhteen, sillä niin hyvin ne ovat kestäneet aikaa, Kasperi Saari sanoo.

Hotellit ovat nimenomaan Kasperin lempilapsia, ja hänen ajatuksensa oli keskittyä ns. boutiquehotelleihin, yksilöllistä palvelua tarjoaviin laadukkaisiin uniikkikohteisiin, joita ei vielä niihin aikoihin Helsingissä ollut.

Vanhaan poliisitaloon Pikku-Roballe tehty Lilla Roberts oli juuri ehtinyt valmistua vuonna 2017, kun Saaret ja Hynniset päättivät jäädä eläkkeelle ja myivät osuutensa Intera Partnersille, joka puolestaan myi koko yhtiön seuraavana vuonna Helsingin pörssissä noteeratulle Restamaxille. Konserni muutti myöhemmin nimensä NoHo Partnersiksi.

– Kokonaan eläkkeelle jääminen olisi tuntunut liian isolta muutokselta, ja kun meillä ei ollut kilpailukieltoa, päätimme jatkaa vielä hotellien parissa, Mia Saari sanoo.

Uudet hotellit U14 ja F6 jatkavat samaa liikeideaa kuin aiemmatkin: yksilöllistä palvelua vaativille asiakkaille. Unionkadulla sijaitsevassa U14:ssä käy paljon amerikkalaisia matkailijoita, koska se kuuluu Marriot Bonvoy -markkinointiketjuun, jolla on yli 200 miljoonaa kanta-asiakasta. Fabianinkadun F6 taas kuuluu Strawberryn omistamaan Nordic Hotels & Resorts -markkinointiketjuun, minkä vuoksi asiakkaina on enemmän eurooppalaisia. 

Boutiquehotellien kilpailu on Helsingissä koventunut samaan aikaan kun majoitusalaa on piinannut sekä koronasulku, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, siihen liittyvät pakotteet ja ilmatilan sulku sekä merkittävä korkojen nousu ja inflaatio.

Saaret ovat luopuneet monista liiketoimistaan, mutta U14 ja F6 on tarkoitus pitää vastakin.

– Meillähän on hotelleille jatkaja: poikamme Roni Saari on mukana yrityksessä. Kasperi rakastaa tätä hotellia ja on U14:ssä melkein joka päivä, mutta minä vähän vähemmän. Seuraavassakin polvessa näyttää olevan kiinnostusta alaan, sillä pojanpoikani Rasmus on parhaillaan Ranskassa opiskelijavaihdossa, ja hän on erittäin innostunut viineistä.

 

Mia Saari

Työnantaja tuki kilpailemista

Royal Ravintoloilla oli pitkä putki kilpailumenestyksessä. Vuoden kokki tuli 14 vuotta putkeen yhtiön ravintoloista, ja parhaimmillaan sillä oli yhtä aikaa palveluksessaan neljä vuoden kokkia. Myös Bocuse d’Or -kandidaatteja on ollut palkkalistoilla useampia.

Kilpailuihin harjoittelu ei ollut halpaa lystiä, mutta sillä pystyttiin tarjoamaan nuorille ja nälkäisille kokeille haasteita ja samalla houkuteltiin kunnianhimoisia harjoittelijoita taloon. Kilpailijat saivat treenata työajallaan. Lahjakkuuksille annettiin myös vastuuta ravintoloissa ja keittiöpäälliköksi saattoi nousta varsin nuorena, jos kykyjä näytti olevan.

Kasperi oli vuosikausia mukana kilpailuja järjestäneessä Gastronomie Finlandessa ja sittemmin Elo-säätiössä.

 

Miltä ravintolabisnes näyttää tänään?

Mia Saaren mukaan ravintolabisnes on muuttunut merkittävästi Royal Ravintoloiden huippuvuosista. Alasta on tullut monimuotoisempaa, ja Helsingissäkin toimii lukuisia yrittäjävetoisia ravintolayrityksiä, jotka ovat kyenneet kasvamaan pieniksi ketjuiksi, kuten Olo, Muru tai W-ravintolat.

– Samaan aikaan rotaatio on muuttunut nopeammaksi. Paikkoja avataan ja suljetaan yhä nopeampaan tahtiin. Meidän aikanamme ravintolat olivat auki maanantaista lauantaihin, ja henkilökunnalle oli tarjolla täysiä tunteja. Nykyisin aukiolopäiviä on paljon vähemmän, ja henkilökunnan urat ovat paljon pirstaleisempia. Sen vuoksi sitoutuminen työnantajaan on paljon heikompaa kuin ennen.

Mia Saaren mielestä sosiaalisesta mediasta on tullut erittäin merkittävä tekijä sekä hyvässä että pahassa. Ravintola voi nousta tai romahtaa somearvioiden perusteella, eikä sillä ole juuri keinoja vastata epäasiallisiin kritiikkeihin.

Taloustilanne huolestuttaa niin ikään.

– Sekä yksityisten että yritysten keskuudessa vallalla tuntuu olevan ajatus, ettei nyt sovi kuluttaa vaan pitää varautua pahoihin aikoihin. Ravintola- ja matkailualalle se ei ole hyvä juttu.

Mia ja Kasperi Saari

Mia ja Kasperi Saari tapasivat Turussa hotelli Hamburger Börsissä, jossa molemmat olivat harjoittelijoina.

Pariskunnan tie kulki yhdessä Maarianhaminaan ja sieltä Turun Ikituuriin. Kasperin ura jatkui matkailu- ja hotellialan markkinointitehtäviin, jossa kokemusta karttui muun muassa Rantasipistä ja Sokos-hotelleista. Sen jälkeen hän toimi kymmenen vuotta mainostoimiston osakkaana ja toimitusjohtajana.

Mia työskenteli hotelliuran jälkeen vakuutusmyyjänä. Vuonna 1988 hän perusti ensimmäisen oman ravintolansa, Diana Parkin, Erottajalle. Ravintola edusti uutta aikaa Suomessa. Hän pyysi yhtiökumppanikseen Pertti Hynnisen, jonka kanssa perustettiin yhteinen yritys MK-Rest Oy. Se pyöritti noihin aikoihin Kulosaaren Casinon, Ravintola NJK:n, Särkänlinnan ja Ravintola Sipulin liiketoimintaa.

Kasperi Saari tuli mukaan vuonna 1995, kun yhtiö alkoi operoida vasta valmistunutta Holiday Inn Helsinki Congress Centeriä. Suuri harppaus tapahtui vuonna 1998, kun Scandic Hotels myi perustetulle Royal Ravintoloille kaikki Helsingin seudulla olevat ravintolansa sekä Stockmannin ravintolat Turussa ja Tampereella. Yhtiön suurin omistaja oli tuolloin CapMan, jonka yrittäjät ostivat ulos vuonna 2003. Yhtiössä oli Mian ja Kasperin lisäksi omistajina Pertti ja Marianne Hynninen.

Vuonna 2009 yritys palasi myös hotellitoimintaan, kun se avasi ensin Hotelli Havenin, ja myöhemmin Fabianin ja Lilla Robertsin. Vuonna 2011 Intera Partners osti osake-enemmistön Royal Ravintoloista. Omistajat myivät loputkin omistuksensa Intera Partnersille vuonna 2017. Ravintolat kuuluvat nyt pörssiyhtiö NoHo Partnersiin ja hotellit Strawberry-ketjuun.

Nykyisin Mia ja Kasperi Saarella on hotelli U14 Helsingin Unioninkadulla ja F6 Fabianinkadulla.