Tulos tehdään laskemalla

Tulos tehdään laskemalla

  • Teksti: Jari F. Lampén
  • Kuvat: Jari F. Lampén

Voiveljien toimitusjohtaja Janne Juvonen on oppinut, että fiilispohjalta johtaminen ei enää riitä. Lukuja seuraamalla toiminta on mahdollista saada kannattavaksi.

Voiveljet on kasvanut 17 vuodessa merkittäväksi ravintola-alan toimijaksi Turussa. Smöristä ja Paninista alkaneella yhtiöllä on nyt useita erilaisia ravintoloita ja viinibaari, ja uusimpana mukaan liittyy Aboa Vetus Ars Nova -museon ravintola.

Tarina alkoi toisin kuin moni muu, sillä Voiveljet syntyi, koska uuteen tilaan tarvittiin ravintoloitsija. Turkulainen arkkitehti Benito Casagrande oli ostanut Turun puhelinyhdistyksen korttelin Läntiseltä Rantakadulta ja alkanut remontoida sitä uuteen uskoon.

– Hän pyysi viereisessä korttelissa Panini-ravintolaa pyörittäneitä Mika Lövgreniä, Janne Suvantoa sekä minua ja minulla töissä ollutta Mikko Lemistä katsomaan kiinteistöä. Casagrandella on ollut ajatus, että tilaan, jonne ei sovi mikään muu liiketoiminta, voidaan hyvin tehdä mielenkiintoinen ravintola. TPY:n talossa oli Turun palon aikaista matalaa kellaritilaa, johon oli vaikea kuvitella järkevää käyttöä. Kun lattiaa kaivettiin syvemmäksi, sinne saatiin tehtyä kabinetteja ja viinikellari, kertoo Voiveljien toimitusjohtaja Janne Juvonen.

Läntisen Rantakadun alkupää oli 2000-luvun alkupuolella vielä epämääräistä seutua, jossa harva pimeällä liikkui. Juvosen mukaan useimpien jalankulkijoiden reitti kulki tuolloin kirjaston ohi Linnankatua pitkin.

Lövgren ja Suvanto eivät arvanneet lähteä omin voimin perustamaan uutta ravintolaa, mutta yhteisyrityksessä tuttujen kavereiden kanssa se tuntui mahdolliselta. Kaikki neljä olivat voin ystäviä, joten perustettava ravintola sai nimekseen Smör, ja sen mukaan yhtiöstä tuli Voiveljet. Juvonen luopui tuolloin omasta ravintolastaan, ja Paninista tuli osa Voiveljiä. Vuosien varrella yhtiö on kasvanut kahdeksan ravintolan, tilausravintolan ja viinibaarin kokonaisuudeksi. Keittiömestaritaustainen Juvonen vaihtoi kokoaikaisen kokkaamisen hallinnollisiin tehtäviin, kun Voiveljet alkoi laajentua. Omistajat tekevät edelleenkin suorittavaa työtä ravintoloissa.

Liiketoimintaympäristö on 17 vuodessa muuttunut merkittävästi, mutta Voiveljet on pysynyt menossa mukana muuttumalla tilanteen mukaan.

– Turun keskustasta on muuttanut suuria työpaikkoja esimerkiksi Kupittaalle, ja se näkyy lounasasiakkaiden määrissä.  Työnteon muodot ovat muuttuneet kahdeksasta neljään -mallista monimuotoisemmiksi. Ohjelmistotaloissa koodarit voivat tehdä töitään missä ja milloin vain,  ja se tuntuu lounasravintoloiden liikevaihdossa.

Työikäisten vähentynyttä lounastamista paikkaavat yhä enemmän eläkeläiset, jotka ovat jo tottuneet käyttämään palveluita. Enää ei viitsitä tehdä lounasta joka päivä kotona, vaan sieltä tullaan mielellään ravintolaan syömään, ja välillä voidaan ottaa lasillinen viiniäkin.

Ylipäätään alkoholijuomien kulutus on vähentynyt ravintoloissa, ja etenkin firman piikkiin juominen on jäänyt marginaaliseksi. Varsinkin hyväkatteinen kahvi ja konjakki on lähestulkoon kadonnutta kansanperinnettä.

– Aikoinaan alkoholin osuus ravintolan myynnistä oli ruokaravintoloissakin jopa yli puolet, mutta nyt on hyvä, jos päästään 30 prosenttiin. Tämä tarkoittaa, että katetta on saatava jostakin muusta, esimerkiksi vesi on muuttunut maksulliseksi ja leivästä on tullut ruokalaji muiden joukkoon, ja on kehitetty muun muassa mehupaketteja.

 

Vähemmän aukiolopäiviä

Alkuvuosina Smör oli avoinna seitsemänä päivänä viikossa sekä iltaisin että lounaalla, mutta nykyään enää iltaisin keskiviikosta lauantaihin. Vähäiset aukiolopäivät voisivat olla ongelma henkilökunnan riittävien työtuntien takia, mutta Voiveljet on selättänyt pulman muiden ravintoloidensa avulla.

– Täysaikaiselle henkilökunnalle saadaan täydet tunnit siten, että työntekijät tekevät osan vuoroistaan lounasravintoloissa. Tästä on pidetty, koska näin tarjolla on myös päivävuoroja eikä pelkkää iltaa, Juvonen kertoo.

Esivalmistelutuntejakaan ei voida määrättömästi lisätä, sillä rahaa tulee kassaan vain silloin kun salissa on asiakkaita. Juvonen sanookin, että numerot ovat tulleet yhä vahvemmin mukaan johtamisen välineeksi.

– Henkilöstö on suurin kuluerä ravintolabisneksessä, ja määrä täytyy mitoittaa todella tarkkaan, että liiketoiminnasta saisi kannattavaa.  Pelkällä tunteella ei pitkälle pötkitä. Oikeastaan millään muulla ei pystytä tulosta tekemään kuin pitämällä henkilöstökulut kurissa.

Myynnin painopiste on siirtynyt yhä selvemmin viikonloppuihin, eikä tästä selvittäisi ilman tilapäistä henkilökuntaa. Juvonen sanookin, että Voiveljet nojaa vahvasti yliopisto-opiskelijoihin, jotka pystyvät ekstraamalla rahoittamaan opintojaan.

– He ovat hoitaneet asiansa hyvin, ovat tunnollisia, sosiaalisesti taitavia ja kielitaitoisia. Jos me pystymme luomaan heille turvallisen olon ja kohtelemaan heitä oikein, he sitoutuvat meihin opiskelujensa ajaksi. Vaikka he eivät jäisikään alalle, kasvatamme samalla heistä itsellemme tulevia asiakkaita, jotka ymmärtävät ravintola-alaa.

Ravintoloiden järjestelmät on tehty identtisiksi siten, että eri toimipisteiden välillä siirtyminen olisi mahdollisimman mutkatonta.

Vakituista henkilökuntaa Voiveljillä on alle 50, mutta vuoden aikana palkkoja on maksettu jopa 200:lle. Enimmillään väkeä on korkeasesongin aikaan noin 150.

 

Katse myös kuluihin

Vaikka palkat ovatkin iso erä, myös järkevillä ostoilla voi tehdä tulosta. Juvosen mukaan isosta ostovolyymista on suoraa hyötyä ravintolabisneksessä.

– Pienimmät asiakkaat maksavat kalleinta hintaa esimerkiksi tukussa. Keskittämällä koko yhtiön perustarvikkeiden ostot samaan paikkaan saamme ne halvemmalla. Se taas mahdollistaa, että esimerkiksi Smör voi erottautua muista ravintoloista tilaamalla erikoiseriä vaikkapa suoraan tuottajilta.

Kuljetusten vähentäminen on myös vastuullista, kun autoralli ei pyöri jatkuvasti.

– Nykyisin kuljetuksia tulee myös yöllä, ja rullakot ovat kylmiössä odottamassa, kun aamuvuoro tulee töihin. Se auttaa tukkuriakin, koska heillä on väljempi aikaikkuna toimittaa tilauksia.

Valkoiset pöytäliinat juhlistavat tunnelmaa, mutta ne ovat myös kuluerä. Siksi liinoja ei tavallisesti käytetä muissa tiloissa kuin E. Ekblomin yläkerrassa sijaitsevassa Neuvolansalissa. Gräddassa liinat voi tilata yksityistilauksiin lisämaksusta.

Useamman ravintolan yhtiössä tarjonnan on oltava riittävän erilaista, jotta paikat erottuvat kilpailijoista. Samalla on kuitenkin huolehdittava, etteivät omat ravintolat ala kilpailla keskenään samoista asiakkaista.

Voiveljet ei ole myöskään halunnut ruveta myymään ruokaa lähettipalveluiden kautta, koska ulos myytävä ruoka hidastaisi paikan päälle ruokailemaan tulleiden palvelua. Lähettipalveluiden asiakkaat haluaisivat ruokansa samaan aikaan kun ravintoloissakin on kiireisintä.

– En ymmärrä ruokalähettibisneksen ansaintalogiikkaa.  Ravintola ei ulosmyynnissä voita, kuskit eivät voita ja välittäjäyhtiötkin tekevät valtavaa tappiota.

Yhtiön arvoihin on kirjattu kaupunkikulttuurin edistäminen, eli tavoitteena on vahvistaa Turun imua ja tehdä kaupungista mielenkiintoisempi paikka asukkaille.

Turussa ravintolat pärjäävät vuokratason kanssa varsin hyvin, sillä sekä kiinteistönomistajilla että ravintoloitsijoilla on yhteinen ymmärrys siitä, että vuokralaisen täytyy pystyä pärjäämään tai se lähtee, ja tyhjät kuukaudet ovat vuokranantajille myrkkyä.

Smör

Fine dining kiinnostaa taas

Hintavampi fine dining -tyylinen ravintolaelämys näyttää kiinnostavan asiakkaita jälleen, mutta yritysasiakkaiden sijaan pöydät täyttyvät yksityisasiakkaista. Voiveljien lippulaiva Smör on keskittynyt jo vuosia pelkästään menukokonaisuuksiin, joista lyhyemmässä on viisi ruokalajia ja pidemmässä maistelumenussa kymmenkunta.

Tyyli on elänyt ajan mukana, ja toki keittiömestarien kädenjälki on näkynyt. Juvosen mukaan ruoasta on tullut ’fiinimpää’.

Smörissä uskalletaan sanoa jo ääneen, että Michelin-tähti on tavoitteena, eikä sitä pidetä enää mahdottomana. Turkulainen Kaskis on näyttänyt tietä, ja tähtipaikkoja on myös Lapissa ja Porvoossa. Smörkin on mainittu oppaassa jo parin vuoden ajan. 15 vuotta sitten ei uskottu, että tarkastajat vaivautuisivat lähtemään Suomessa minnekään Helsinkiä kauemmas.

– Taannoinen Michelin-organisaation pohjoismaisen oppaan julkistustilaisuus oli Turussa suurmenestys, joka toi kaupungille hyvää pöhinää ja paljon toimittajia ja kiinnostuneita asiakkaita. Minusta tuntuu, että julkistus näkyi silloin kaupungilla paljon enemmän kuin Helsingissä viime kesänä.

Smörissä on aina ollut kunnianhimoisia keittiömestareita, ja kilpailemiseen on jopa kannustettu. Edellinen keittiömestari Mikko Pakola tavoitteli paikkaa Suomen Bocuse d’Or-edustajaksi, ja Vuoden kokki -kisan finalisteja on Juvosen mukaan ollut eniten pääkaupunkiseudun ulkopuolelta juuri Smöristä.

– Vaikka kilpailuihin harjoittelemisesta syntyy kuluja, se toimii myös markkinointina sekä asiakkaille että tuleville työntekijöille. 

Voiveljet ruokkii päivittäin toista tuhatta ruokailijaa eri toimipisteissään, ja toimivan ja kannattavan lounasravintolan pyörittäminen on taito siinä missä fine dininginkin. Esimerkiksi Paninissa tehdään italialaistyylistä buffettia siten, että kokit tekevät ruokaa koko lounaan ajan pienille vadeille. Näin annokset pysyvät tuoreina, eikä hävikkiä pääse syntymään.

 

No-show on ikävä ilmiö

Kun kulutus keskittyy harvemmille päiville, ei kysytyimpinä aikoina pääse enää syömään ilman pöytävarausta. Tästä on seurannut lieveilmiöitä eli no-showta, kun ­asiakkaat varaavat pöydän useammasta paikasta ja päättävät vasta viime hetkessä, minne menevät ja peruuttavat muut. Pahimmassa tapauksessa he eivät edes peruuta varauksiaan.

– Ihmettelen, miten ravintola-ala on niin arka, ettei se pysty kitkemään ilmiötä pois. Ei varatulta lennoltakaan voi jäädä maksamatta pois, hammaslääkäristä puhumattakaan. Olemmekin suunnitelleet varausmaksun käyttöönottoa illallisravintoloissa pöytävarauksen yhteyteen viikonlopuiksi.

No-show on sitä haitallisempaa mitä pienempi paikka on ja mitä suurempi keskiostos on. Jos Smöriin jää tulematta kuuden hengen seurue, joka olisi syönyt pitkän menun, tarkoittaa se kymmenen prosentin miinusta illan myyntiin. Pienemmissä paikoissa illan kate saattaa jäädä miinukselle jo yhden pöytäseurueen puuttumisella. Aiheettomalla varauksella viedään pöytä joltakin toiselta seurueelta, joka olisi ollut tulossa, mutta on nyt joutunut etsimään jonkin toisen ravintolan tai jäämään kotiin.

 

Vilkas kesä, hiljainen talvi

Turun ravintolaelämä vilkastuu kesäksi, mutta talvikuukaudet tammikuusta maaliskuuhun ovat aivan kuolleita. Juvonen sanoo, että Turusta puuttuu iso tapahtumakohde, kuten Tampereen Nokia-Areena, joka houkuttelisi väkeä kaupunkiin läpi vuoden.

– Kulkuyhteyksissä oli iso ongelma rautatieasemaremontin takia. Suunnitteilla oleva tunnin junayhteys helpottaisi paljon Helsingin suunnan liikennettä, mutta sillä edellytyksellä, että vuoroväli olisi tarpeeksi tiheä ja jatkuisi tarpeeksi myöhään. Nyt viimeinen juna Helsinkiin lähtee 21:08, seuraava vasta 5:28.

Venäläisten tai japanilaisten katoaminen ei sen sijaan vaikuttanut Turkuun millään lailla, sillä heitä ei kaupungissa ollut aiemminkaan. Talouden taantuma on toki vähentänyt ravintolassa asiointia, mutta se on vaikuttanut enemmän lähiöissä, joissa pubit ja baarit ovat olleet vaikeuksissa.

– Turun keskustassa asiakkaita liikkuu entiseen tapaan, eli talouden taantuma ei näy ainakaan toistaiseksi keskustan asiakasmäärissä.

Turussa keskusta ei ole hiljentynyt Helsingin tapaan, vaan keskustassa asutaan edelleen. Painopiste on siirtynyt sen sijaan torin ympäristöstä jokivarteen, josta on tullut kaupunkilaisten ajanviettopaikka. Jopa Aurajoen alajuoksulle, jossa aiemmin oli telakka, on remontoitu vanhaa teollisuutta asunnoiksi ja rakennettu myös uutta.

Juvonen harmittelee kuitenkin vallitsevaa trendiä, jossa vanhat kiinteistöt remontoidaan liian hienoiksi. Sen seurauksena vuokrataso nousee korkeaksi, eivätkä toimijat uskalla ottaa riskejä, ja kaikki paikat alkavat muistuttaa toisiaan.

– Tallinnan Telliskiven kaltaisissa rosoisemmissa ja edullisemmissa kohteissa luovuudella on tilaa kukoistaa ja rönsyillä. Esimerkiksi Tanskan Helsingörissä on vanha telakkahalli, jossa toimii erittäin suosittu food court -alue, on hyvä esimerkki rosoisemmasta ympäristöstä, joka on toteutettu minimaalisella panostuksella.

 

Erikoisalueena museoravintolat

Voiveljet on muiden ravintoloidensa lisäksi operoinut merimuseo Forum Marinumin ravintola Görania, joka on saanut nimensä kirjailija Göran Schildtin mukaan. Forum Marinumissa on järjestetty mittavia catering-tilaisuuksia esimerkiksi museoalus Suomen Joutsenella. Koko alueella on peräti 4800 anniskelupaikkaa.

Toinen museoravintola on Kemiönsaarella sijaitseva Amos Krog, joka toimii Amos Andersonin henkilöhistoriaa esittelevässä Söderlångvikin kartanossa.

Uusin kohde Voiveljien portfoliossa on arkeologian ja nykytaiteen museoon Aboa Vetus Ars Novaan avattava Brunndeli, jossa yhdistyvät leipäbaari, deli ja kahvila.

– Isojen museoiden ravintolat ovat hyviä kohteita, sillä niissä on vakaa ja runsas asiakasvirta.

 

Catering on yhä tärkeämpää

Kun yritysasiakkaat ovat siirtyneet kauemmaksi ravintoloista, on cateringista tullut oiva keino palvella näitä asiakkaita heidän omissa tiloissaan. Juvonen sanoo palaavansa itsekin lieden ääreen nimenomaan vanhojen asiakkaidensa catering-tilaisuuksiin.

– Turun seudulla on paljon yksityishenkilöitä, jotka ovat tottuneet kestitsemään vieraita kodeissaan ravintoloiden sijaan.

Toimivien ravintoloiden keittiöissä cateringin esivalmistelu ei onnistu helposti, mutta tilausravintoloiden keittiöissä on usein vapaata.

Voiveljet valmistelee isoja cateringeja ravintola Gräddan tiloissa Aurajoen itärannalla. Grädda toimii arkisin lounasravintolana, ja iltaisin ja viikonloppuisin se on suosittu tilausravintola. Omissa catering­tilauksissaan Juvonen käyttää apuna Smörin ammattitaitoa ja tiloja.

Fakta: Voiveljet Oy

  • Omistajat: Janne Juvonen (tj.), Janne Suvanto (kiinteistöt ja korjaukset), Mika Lövgren (myynti) Mikko Leminen (keittiöpäällikkö) 
  • Toimipaikat: Smör, viinibaari Vinossa, tilausravintola Neuvolansali, bistro E.Ekblom, italialaisravintola Panini, lounas- ja tilausravintola Grädda, anniskelukahvila Tiirikkala, museoravintolat Göran, Amos Krog ja Brunndeli
  • Henkilöstö: täysaikaisia noin 89, osa-aikaisia noin 100
  • Liikevaihto 2024: 8,2 milj. euroa 
  • Liiketulos 2024: 300 000 euroa
  • voiveljet.fi