24.08.2021
Uusi jäsen
24.08.2021
Uusi jäsen
"Olen taiteilijaluonne, ja minua on aina motivoinut ihmisten viihdyttäminen ja elämysten tarjoaminen. Ryhdyin yrittäjäksi 19-vuotiaana. Pyöritin aluksi viihdealan ohjelmatoimistoa, minkä jälkeen perustin useita ravintoloita Raumalle. Toimintani laajeni, kun perustin Raumanmeren Juhannus -festivaalin. Järjestin RMJ:tä lähes kymmenen vuoden ajan, kunnes myin festivaalin ja yökerhot pois.
RMJ:ssä yksi mieluisimmista asioista itselleni oli tapahtuma-alueen visuaalisuuden suunnittelu ja dekoraatioiden rakentaminen. Niiden eteen nähtiin paljon vaivaa ja harmitti, että luomuksemme saivat olla esillä vain kolmen päivän ajan. Ajattelin, että olisi hienoa, jos voisin toteuttaa vastaavaa aluesuunnittelua pysyvämmin kuin yhtä viikonloppua varten.
Mahdollisuus tuli vuonna 2008, kun Rauman kaupunki haki yrittäjää Poroholman leirintäalueelle. Alue oli toiminut hiljaiseloa viettäneenä leirintäalueena jo 70-vuoden ajan, mutta se kaavoitettiin virallisesti leirintäalueeksi vasta tuolloin. Paikka oli metsittynyt ja ränsistynyt siirtyessään minulle.”
”Sovin Poroholman alueen omistavan Rauman kaupungin kanssa, että he panostavat hieman infraan ja minä hoidan kaiken muun kehitystyön. Mopo karkasi vähän käsistä, sillä yritykseni rakensi käytännössä koko alueen uudestaan. Teimme työstä paljon itse, sillä yritykselläni on omat kaivinkoneet ja kuorma-autot. Viihdyn myös itse niiden kopissa.
Lähes koko alueella vaihdettiin maamassat, tehtiin uudet sähköistykset ja viemäröinnit, rakennettiin uudet tiet ja asennettiin siirtonurmikot. Lisäksi aluetta laajennettiin meren päälle, rakennettiin laiturit ja ruopattiin merenpohjaa, jotta laituriin pääsee isommillakin veneillä. Rakensimme myös ravintoloita, sisämajoitustiloja, saunoja ja huoltorakennuksia.
Poroholmasta palveluineen on kehittynyt vuosien varrella ennemminkin lomakeskus kuin perinteinen leirintäalue. Olemme virallisesti viiden tähden leirintäalue. Kutsun paikkaamme köyhän miehen Disneylandiksi.”
Riku Räsänen on kehittänyt Poroholmasta monipuolisen lomakeskuksen.
”Liiketoiminnan kannattavuus syntyy siten, että oma yritykseni keskittyy leirintäalueeseen ja majoitustoimintaan ja toiset yritykset hoitavat ravintolat ja muut aktiviteetit.
Majoitusvalikoimamme vaihtelee leirintäaluepaikoista pitsihuviloihin ja mökkimajoitukseen. Huoneita on noin 40. Päätuotteemme on karavaanarien palvelut. Meillä vierailee yhden kesän aikana yli 8 000 matkailuautoa tai asuntovaunua.
Alueella on useita erilaisia ravintoloita, joissa järjestetään jatkuvasti ohjelmaa. Täällä voi harrastaa myös kaikenlaisia kesäaktiviteetteja polkupyöräilystä frisbeegolfiin.
Olen hankkinut tänne myös kolme Suomen yhdeksästä museopurjelaivasta. Ne tuovat lisää näyttävyyttä ja sopivat hyvin Meri-Rauman imagoon.
Suosiomme on ollut samanlaista joka kesä ja olemme täynnä juhannuksesta elokuun alkuun. Koronalla tai säällä ei ole ollut kysyntään juuri vaikutusta, sillä asiakkaamme ovat aina tulleet kotimaasta.”
”Vieressämme sijaitsevan Otanlahden rantapuiston iso hiekkaranta ja maauimala palvelevat mainiosti myös Poroholman asiakkaita.
Kyseinen maauimala avattiin uudelleen viime vuonna, mitä ennen se oli ollut 10 vuotta pois käytöstä. Ajattelin, että sekä kaupunkilaiset että lomakeskuksen asiakkaat ilahtuisivat nykyaikaisesta maauimalasta, joten ehdotin kaupungille sen kunnostamista. Kukaan ei innostunut saneeraustyöstä, joten sovin lopulta kaupungin kanssa, että toteutan peruskorjauksen itse.
Sain kaupungilta miljoona euroa alkupääomaa, ja ajatuksenani oli rahoittaa loput remontista erilaisilla yritysyhteistyösopimuksilla ja uimalan asiakkaiden ennakkomaksuilla. Niin ei kuitenkaan käynyt, koska Raumalla levisi täysin perusteeton huhu, että yrittäisin tehdä maauimalasta bisnestä itselleni.
Paiskin uimalan kanssa hommia kaksi vuotta palkatta enkä hyötynyt projektista lopulta euroakaan. Jouduin rahoittamaan remontista monta sataa tuhatta euroa omasta pussistani. Myin perheeni kesämökin, jotta sain remonttia varten ottamani pankkilainan maksettua. Monessa muussa kaupungissa tällaisesta talkootoiminnasta saisi varmaan patsaan, mutta täällä tuli vain haukut siitä, että kuppasin kaupungilta miljoonan, vaikka luulin tekeväni hyvän työn kaupungin viihtyisyyden parantamiseksi.
Nyt kaupunkilaiset polskivat tyytyväisinä remontoimassani uimalassa. Uskoisin, että aika monia minua ahneeksi haukkuneita hävettää. Samantyyppistä kohtelua koin tosin aikanaan jo Raumanmeren Juhannusta järjestäessäni. Festivaali keräsi kaupunkiin parhaimmillaan 99 000 kävijää. Osa asukkaista vastusti nuorisofestivaalia äänekkäästi, vaikka se oli kaupungin yrityksille kultakaivos. Tämäkin näkökulma on ymmärretty vasta jälkikäteen.”
Poroholmassa voi tutustua kolmeen museopurjelaivaan.
”Poroholman kehittämistä hillitsee se, että paikka on avoinna vain kesäisin. Minulle onkin tärkeää, että koko Raumaa kehitetään viihtyisäksi ja mielenkiintoiseksi matkailukaupungiksi. Potentiaalista on vielä paljon käyttämättä.
Koen ongelmalliseksi, että Rauman matkailu on niin kaupunkivetoista. Täällä pitäisi olla matkailuyhdistys, johon kuuluvat yritykset edistäisivät yhdessä alueen kaupallista matkailua. Vielä yhdistystä ei ole saatu aikaiseksi, mutta ehkä jonain päivänä.”
”Poroholman kehittäminen jatkuu edelleen. Ensi vuonna rakennamme lisää sauna- ja huoltorakennuksia. Toivon, että saamme lähivuosina alueelle myös lasten elämyspuiston. Sen olisi hyvä olla brändivetoinen.
Etsin parhaillaan myös ohjelmapalveluyrittäjää, joka voisi keskittää itselleen kaikki vuokra-aktiviteetit sulkapallomailoista sup-lautoihin ja vesiskoottereihin. Uskon, että olisimme silloin entistä houkuttelevampi kohde kevään ja syksyn yritysryhmille. Lisäksi etsimme uusia tuottajia alueella tulevaisuudessa järjestettäviin tapahtumiin.
Liityimme MaRan jäseneksi, koska järjestö on tehnyt niin hyvää työtä alan ja jäsentensä edunvalvonnassa. Mielestäni alan yritysten olisi hyvä liittyä MaRan jäseneksi jo kannatusmielessä, vaikka varsinaista tarvetta jäsenpalveluille ei tällä hetkellä olisikaan.”
Uusi jäsen -palstalla esitellään MaRaan viime aikoina liittyneitä yrityksiä.
• kotipaikka: Rauma
• perustamisvuosi: 2020 (toimi aiemmin nimellä Suomen Elämyspalvelu Oy)
• omistaja: Riku Räsänen
• henkilöstömäärä: kokoaikaisia 3, kausityöntekijöitä 25
29.11.2024