Viinipalsta: Cabernet Franc

Viinipalsta: Cabernet Franc

Toinen Cabernet Sauvignonin vanhemmista on mukana monessa Bordeaux-viinissä, mutta se pärjää vallan mainiosti omillaankin.

Viininviljely on monissa kasvuympäristöissä riskibisnestä, jossa yllättävät sääilmiöt saattavat tärvellä ison osan satoa. Siksi kaikkia munia ei olekaan kannattanut panna samaan koriin vaan mieluummin hajauttaa riskiä ja tehdä sekoiteviinejä. Bordeaux’ssa yleisimmin käytetyt punaviinilajikkeet ovat Merlot, Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc, mutta lisäksi käytetään muun muassa Petit Verdot’ta.

Eri lajikkeita käytetään paitsi erilaisten maku- ja rakenne- ja satoisuusominaisuuksien vuoksi, myös erilaisten kasvukausien takia. Cabernet Franc kukkii ja kypsyy aiemmin kuin Cabernet Sauvignon, ja siksi siitä saadaan useammin kypsiä rypäleitä ennen kuin syyssateet iskevät. Ilmaston lämpenemisen takia myös Cabernet Sauvignon ehtii kypsyä entistä paremmin, ja siksi Cabernet Francin viljelyala on Bordeaux’ssa pienentynyt.

Syvemmällä sisämaassa Loiren keskiosissa Cabernet Francia kasvatetaan kuitenkin lajikeviiniä varten. Chinon ja Bourgeuil ovat alueita, joiden punaviinit perustuvat pelkkään tai suurimmalta osaltaan Cabernet Franciin. Muualla maailmassa sitä kasvatetaan muun muassa Unkarin Villányssa, Italian Friulissa sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Punaviinin lisäksi siitä tehdään Loiren laaksossa Anjoussa roseeviiniä Cabernet d’Anjou -luokituksella. Sitä ei pidä sekoittaa makeaan Rose d’Angou -viiniin, jonka lajike on Grolleau Noir.

Cabernet Franc on kevyempi, hapokkaampi ja vähemmän tanniininen lajike kuin Cabernet Sauvignon, ja se on tarkka oikeasta poimintakypsyydestä. Liian aikaisin poimittuna maussa korostuvat rankaiset, vihreät aromit, joita aiheuttavat metoksipyratsiinit. Hallitusti käytettynä ne tuovat viineihin yrttistä moniulotteisuutta ja jäntevyyttä. Ylikypsänäkään se ei yrttisyydestä täysin pääse eroon, mutta alkoholipitoisuus saattaa nousta korkeaksi.

Kasvupaikan maaperä vaikuttaa Cabernet Francin makuun selvästi – kalkkipitoinen hiekkamaa tuottaa tuhdimpia viinejä kuin sorainen maaperä.

Maussa ja tuoksussa on tyypillisesti vadelmaisuutta, kevyttä yrttisyyttä ja joskus myös lyijykynän teroituslastuja muistuttavaa seetrisyyttä.

Cabernet Francista tehdyt viinit ovat oivallisia punaviinejä ravintolakäyttöön, sillä ne sopivat monenlaisten ruokien seuraan, ja keskitäyteläisinä ja -hapokkaina niitä on helppo myydä lisää.

Patrick Baudouin Anjou Rouge La Fresnaye 2018

Luomuviljelijä Patrick Baudouinin  Anjou Rouge La Fresnaye on valmistettu mahdollisimman vähällä prosessoinnilla.   Maku on kuiva ja hapokas, eloisan sekamarjainen mineraalisin vivahtein. Hienostunut viini jättää raikkaan marjaisan jälkimaun.

Hinta: 29,90 euroa

 

Beatrice Et Pascal Lambert Chinon Les Perruches 2021

Tumman marjaisa Chinon Les Perruches on tyylikäs viini, jossa on vielä nuorekasta kepeyttä. Maku on tuoksua raikkaampi, täynnä vadelmaa ja kirsikkaa. Jälkimaku on suklainen.

Hinta 23,90 euroa

 

Bock Cabernet Franc 2019

Unkarin Villánysta tuleva Bock Cabernet Franc on jo kehittynyt viini, josta välittyy kasvupaikan lämpö. Tuoksussa on vadelmaa sekä karhunmarjaa ja maussa myös mineraalisia piirteitä. Kypsän hillomainen viini on lämmittävän alkoholinen.

Hinta 24,20 euroa